Πλήγμα με τρομερό αντίκτυπο κατά της Τουρκίας φέρεται να ετοιμάζει το δημοκρατικό κόμμα που έχει και την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντι...
Πλήγμα με τρομερό αντίκτυπο κατά της Τουρκίας φέρεται να ετοιμάζει το δημοκρατικό κόμμα που έχει και την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με την δήλωση Μπάιντεν για ψήφισμα των ΗΠΑ υπέρ της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς γερουσιαστές στις ΗΠΑ να «επαναπροσδιορίσουν» την πολιτική τους όσο αφορά την γενοκτονία των Αρμενίων και στα δύο σώματα και να πράξουν το αυτονόητο.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Twitter, ο Μπάιντεν σημάδεψε την 28η επέτειο της ανεξαρτησίας των Αρμενίων με την διαπίστωση ότι «η ιστορία δεν είναι πλήρης αν δεν αναγνωριστεί η Metz Yeghern (Αρμενική Γενοκτονία), σημειώνοντας ότι «είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν αυτή τη σημαντική νομοθεσία».
«Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Πρόεδρο της Βουλής Πελόσι και στον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ. McConnell για την εκκίνηση διαδικασίας σχετικής ψηφοφορίας σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία» , δήλωσε ο επικεφαλής του ANCA Aram Hamparian.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στις 16 Σεπτεμβρίου, σε επιστολή προς το ANCA, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ή να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτή τη φοβερή και συστηματική εκστρατεία εξολόθρευσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών, αλλά και στην μαζική απέλαση 2 εκατομμυρίων Αρμενίων από τα σπίτια τους».
Ο Hamparian, απαντώντας σε συνέντευξη στην Φωνή της Αμερικής σχετικά με την επιστολή του Μπάιντεν, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης αμερικανικών ανησυχιών για την Αρμενία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την χώρα αυτή, αλλά και στο ζωτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Αρμένιοι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια, το Μίτσιγκαν, την Πενσυλβανία, την Φλόριντα και άλλων πολιτειών στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Όπως και να έχει η κίνηση αυτή θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία, διότι θα την έθετε στο στόχαστρο της παγκόσμιας κοινότητας, δίπλα από την Γερμανία ( 1939-45), Ιαπωνία και άλλες χώρες που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο παρελθόν.
Εφόσον όμως, έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους είχαμε ένα ψήφισμα και από τα δύο σώματα των ΗΠΑ για τους Αρμένιους, τότε θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος και για την μελλοντική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, αλλά και οι πορείες θανάτου στην έρημο. Στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης γίνεται λόγος για 353.000 θύματα, τα οποία υπολογίζεται ότι εξαιτίας των διωγμών έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των τουρκικών διωγμών. Οι επιζώντες κατέφυγαν στην ΕΣΣΔ και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Για αυτό το θέμα, καθόσον είναι γνωστό υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλήνων , Ισραηλινών και Αρμενίων στις ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι των οποίων παλεύουν εδώ και καιρό να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των αεροσκαφών F-35 σε συνδυασμό με τους πυραύλους S-400, και μέχρι τώρα όλα βαίνουν καλώς.