Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαφτάρ, απείλησε ξεκάθαρα Κατάρ και Τουρκία, λέγοντας ότι όχι μόνο θα τους νικ...
Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαφτάρ, απείλησε ξεκάθαρα Κατάρ και Τουρκία, λέγοντας ότι όχι μόνο θα τους νικήσει στο πεδίο της μάχης, αλλά θα διαλύσει και τις δυνάμεις τους στην χώρα, ενώ κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη Λιβύη.
Η απειλή ήρθε λίγες ώρες αφότου ο στρατός του Χαφτάρ επιβεβαίωσε την κατάρριψη ενός ακόμη τουρκικού drone που επιχειρούσε υπέρ των ένοπλων πολιτοφυλακών πιστών στην εθνική κυβέρνηση (GNA), υπό την προεδρία του Fayez al-Sarraj.
Επίσης στην συνέχεια, μαχητικά αεροσκάφη του Χαφτάρ κτύπησαν ξανά την τουρκική βάση Mitiga, η οποία αντιπροσωπεύει το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου τα Τρίπολης.
Ο LNA κατηγόρησε στην συνέχεια την Τουρκία και το Κατάρ ότι υποστηρίζουν τις πολιτοφυλακές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών, λαθρεμπόρων, κά.
«Αυτή η στάση υποτιμά πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του LNA .
Επιπλέον, η Διεύθυνση Πληροφοριών του LNA ανέφερε ότι Τούρκοι και Καταριανοί στρατιωτικοί έρχονται συνεχώς στην χώρα, ενώ οι μυστικές τους υπηρεσίες δρουν ανεξέλεγκτα στην Λιβύη εδώ και μήνες.
Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει ψηφίσματα τα οποία θα απαγορεύουν ενέργειες που στοχεύουν σε μη στρατιωτικές υποδομές , όπως το αεροδρόμιο στην Τρίπολη.
Η στρατιωτική αντιπαράθεση έχει φυσικά σοβαρές οικονομικές συνέπειες, καθώς οι δυνάμεις του Haftar ελέγχουν τα πετρελαϊκά πεδία και τα τερματικά των εξαγωγών στα ανατολικά της χώρας.
Αν και τους τελευταίους μήνες η λιβυκή κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 350.000 βαρέλια ημερησίως σε 1.2 εκατομμύρια, το επίπεδο αυτό είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από το δυναμικό που διαθέτει η χώρα, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καταβολής μισθών σε δημόσιους υπαλλήλους και στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Φαυέζ .
Εκτός αυτού, αυτή η χώρα με 6,5 εκατομμύρια πολίτες φροντίζει περισσότερους από 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες (μεταξύ αυτών χιλιάδων τζιχαντιστών), συμπεριλαμβανομένων περίπου 8.000 ατόμων σε κέντρα κράτησης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η απουσία πολιτικής λύσης στη Λιβύη θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα χειρότερο εμφύλιο πόλεμο.
Οι διπλωματικές διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και Ιταλίας σχετικά με μια λύση στην κατάσταση της Λιβύης και με δεδομένη την παρέμβαση Τουρκίας και Κατάρ από την μία πλευρά και Αιγύπτου, ΗΑΕ από την άλλη, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα του ΟΗΕ να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, έχουν δημιουργήσει μια νέα « Συρία» στα νότια της Ελλάδος, η οποία κινδυνεύει να εμπλέξει στρατιωτικά όλους τους συμμετέχοντες.