(Γιώργος Διονυσόπουλος - protothema.gr) Η πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52 στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελεί προειδοποίηση πρ...
(Γιώργος Διονυσόπουλος - protothema.gr)
Η πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52 στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελεί προειδοποίηση προς την Αγκυρα, αλλά και κίνηση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τις συμμαχίες που έχουν συσταθεί στην περιοχή
Το φόβητρο της Πολεμικής Αεροπορίας τους, το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52, στέλνουν να πετάξει πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας έτσι σε μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους εντός του ελληνικού εναέριου χώρου τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας μια σειρά από σενάρια ασκήσεων που θα αφορούν είτε σε προσβολή στόχων είτε σε προστασία κατά τη διάρκεια εναέριας επιχείρησης.
Η πτήση των δύο «ιπτάμενων φρουρίων» όχι μόνο εντός, αλλά και στα όρια του FIR Αθηνών και Λευκωσίας έχει αξιολογηθεί ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι η σχετική εξέλιξη προέκυψε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον. Μάλιστα το σχετικό αίτημα απεστάλη μόλις πριν από λίγες ημέρες προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τους Αμερικανούς όχι μόνο να ενημερώνουν μέσω αυτού για την πρόθεσή τους να πετάξουν πάνω από το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά επιπροσθέτως να ζητούν και τη συνοδεία ελληνικών μαχητικών κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
Αμυντική συνεργασία
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο δεν είναι άσχετη με τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, στο πλαίσιο και του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου.
Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, η πτήση των δύο στρατηγικών αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο δείχνει την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, όπως αυτή εκφράστηκε και μέσα από την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.
Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, το γεγονός ότι το κολοσσιαίο βομβαρδιστικό B-52 αποτελεί το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος ενδεχομένως να αποτελεί και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον προς την Αγκυρα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να εξελιχθούν στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου καταστάσεις ανάλογες με αυτές που συμβαίνουν στη Συρία, με την τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους των κουρδικών περιοχών.
Παράλληλα τονίζουν ότι η αποστολή των δύο «ιπτάμενων φρουρίων» αποτελεί και κίνηση εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά και επικύρωση των συμμαχιών που έχουν συσταθεί στην περιοχή με τη συμμετοχή της Αθήνας, της Λευκωσίας, του Καΐρου και του Τελ Αβίβ. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι στις 6 Νοεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί νότια της Κρήτης η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9» με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Τα αμερικανικά Β-52 καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους από την αεροπορική βάση Fairford μέχρι και την επιστροφή τους σε αυτή θα υποστηρίζονται και από ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, το οποίο κατά καιρούς σταθμεύει στην 110 ΠΜ στη Λάρισα. Από τη βάση της Λάρισας άλλωστε -πέραν της στάθμευσης των αμερικανικών KC-135- επιχειρούν μόνιμα και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Β-52 έχουν επιλέξει κατά το δρομολόγιο της επιστροφής τους στη Βρετανία να πετάξουν πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο πραγματοποιώντας μια σειρά ασκήσεων με τη συμμετοχή και συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων και των δύο χωρών.
Να επισημάνουμε ότι λόγω του μεγέθους του και της ισχύος που θα πρέπει να αναπτύξει κατά την απογείωσή του το Β-52 δεν μπορεί να προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο, καθώς η χώρα μας στερείται ανάλογου αεροδιαδρόμου. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος άλλωστε θεωρείται ένας εν ενεργεία θρύλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας συμβολίζοντας τη στρατιωτική δύναμη και υπεροπλία των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού πολύ συχνά, όταν οι Αμερικανοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ισχύος, το στέλνουν απλώς να πετάξει στην περιοχή ενδιαφέροντός τους. Πέταξε για πρώτη φορά πριν από περίπου 60 χρόνια και θα συνεχίσει να πετάει έως το 2044. Χαρακτηρίζεται από τεράστια δύναμη πυρός, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, στο οπλοστάσιό του εκατοντάδες συμβατικές βόμβες και 32 πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ.