iefimeridaΣτις αναπτυγμένες χώρες, οι κάτοικοι χτίζουν όλο και ψηλότερα κτίρια προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες. Υπάρχει ...
iefimeridaΣτις αναπτυγμένες χώρες, οι κάτοικοι χτίζουν όλο και ψηλότερα κτίρια προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες. Υπάρχει όμως, μια πολυκατοικία, στην Βηρυτό του Λιβάνου, που είναι η πιο στενή του κόσμου και χτίστηκε όχι λόγω έλλειψης χώρου, αλλά εξαιτίας μιας μικροπρέπειας
Το λεπτό σπίτι, που στο πιο στενό του είναι περίπου 60 εκατοστά και περίπου 4 μέτρα στο ευρύτερο σημείο του, ονομάζεται Al Ba’sa στα αραβικά, μια λέξη που σημαίνει φθόνος. Και το όνομα αυτής της πολυκατοικίας που θυμίζει ένα τείχος, μαρτυρά την ιστορία του. Σύμφωνα με την ιστορία που την ξέρουν όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι, η πολυκατοικία χτίστηκε την δεκαετία του 1950 ως συνέπεια μιας διαμάχης μεταξύ δύο αδερφών.
Εκείνη την εποχή, τα δύο αδέρφια κληρονόμησαν την γη από τον πατέρα τους. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το τι θα χτίσουν εκεί. Η διαφωνία τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ένα κομμάτι της γης αποκόπηκε από διάφορα δημοτικά έργα υποδομής, αφήνοντάς τελικά ένα περίεργο σε σχήμα χώρο, πολύ κοντά στον δρόμο.
Ο αδερφός στον οποίο ανήκε το περίεργο κομμάτι γης αποφάσισε να αξιοποιήσει την εφευρετικότητά του – ή την μικροπρέπεια, σύμφωνα με κάποιους – και να χτίσει ένα εξαιρετικά στενό και κατοικήσιμο κτίριο.
Ήθελε να κρύψει την θέα στην θάλασσα από τον αδερφό του
Γιατί όμως να το κάνει αυτό, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος; Όπως αποδεικνύεται, η στενή αυτή πολυκατοικία βρισκόταν σε ιδανικό σημείο για να εμποδίζει την θέα στην θάλασσα, την οποία μέχρι τότε θαύμαζε από το σπίτι του ο αδερφός του. Μετά την ανέγερση της πολυκατοικίας, το μόνο που μπορούσε να δει ο αδερφός του ήταν απλά αυτή η άχαρη πολυκατοικία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας της ιδιοκτησίας. Έτσι, το στενό αυτό κτίριο έγινε η ενσάρκωση της μνησικακίας μεταξύ δύο αδερφών.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πολυκατοικία, η οποία έχει μόνο δύο διαμερίσματα σε κάθε όροφο, χρησίμευε ως πορνείο και αργότερα έγινε προσφυγικό καταφύγιο για οικογένειες που έφυγαν μακριά από τον πόλεμο.
Γιατί δεν την γκρεμίζουν
Σήμερα, το κτίριο δεν κατοικείται και χρησιμεύει απλώς ως υπενθύμιση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας. Και φαίνεται πως θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη εκεί, καθώς σύμφωνα με τον τοπικό νόμο η πολυκατοικία βρίσκεται σε ένα μέρος που είναι πολύ στενό για να χτίσει κάποιος κάτι, επομένως είναι λογικό να μείνει έτσι.