Ατιμώρητοι παραμένουν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης για το μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρ...
Ατιμώρητοι παραμένουν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης για το μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.
Ένα «ειδεχθές έγκλημα», το οποίο κόστισε στον ελληνικό λαό σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει μιλήσει για ζημιά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Τόμας Βίζερ την υπολόγισε ακόμη και σε 200 δις ευρώ!
Το μέιζον αυτό θέμα, επανήλθε στη δημοσιότητα κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», με ομιλητές τους Thomas Wieser, πρώην προέδρου του EuroWorking Group, Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και Peter Spiegel, διευθυντή σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, που φώτισαν αθέατες πλευρές, ενός παρασκηνίου το οποίο θα βύθιζε στην …κόλαση την Ελλάδα, λόγω της ανικανότητας, της ανεπάρκειας, των τεράστιων αυταπατών και των επικίνδυνων αριστερών ιδεοληψιών Τσίπρα και Βαρουφάκη, οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της Ελλάδος στα ζάρια, οραματιζόμενοι τον …παράδεισο της δραχμής.
Κι όμως οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας της Ελλάδας, μέσω της εξόδου από το ευρώ, παραμένουν στο απυρόβλητο, προκαλώντας την οργή της ελληνικής κοινωνίας, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε περίπτωση που ενεργοποιείτο το περιβόητο plan b του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν συνετρίβη στις εκλογές, ωστόσο παραμένει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας να πάρει ρεβάνς από τον Κυριακό Μητσοτάκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ενώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, βασικός υπεύθυνος για την άθλια διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, έγινε αρχηγός κόμματος, το οποίο μάλιστα εκπροσωπείται στη Βουλή, με εννιά βουλευτές!
Τα γεγονότα- αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάζονται στο επίμαχο βιβλίο, αλλά και όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί αφήνουν έκθετους τους βασικούς υπαίτιους, Τσίπρα και Βαρουφάκη, οι οποίοι οφείλουν κάποια στιγμή να μιλήσουν ανοικτά και να ζητήσουν τουλάχιστον μια δημόσια συγνώμη για την ανερμάτιστη πολιτική τους.
Η επικίνδυνη θητεία της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Βασικό χαρακτηριστικό των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησης από την πρώτη φορά Αριστερά ήταν η λεγόμενη υπερήφανη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη να πηγαίνει στο Eurogroup και να καταγράφει τις συνομιλίες και μετά να βγαίνει υπερήφανος και να διαλαλεί δημοσίως την πράξη του, προκαλώντας την οργή αυτών που έπαιρναν τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.
Η κατάληξη της υπερήφανης διαπραγμάτευσης, που παραλίγο να βγάλει τη χώρα από τη ζώνη του ευρώ, ήταν το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο που εφάρμοσε η χώρα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το κρίσιμο εκείνο διάστημα από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές.
Η αποκάλυψη αυτή είχε γραφεί καταρχήν από τους Γάλλους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ που έγραψαν στο βιβλίο τους, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκμυστηρεύτηκε στον τότε Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Ρώσος Πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα τον Ολάντ, καθώς ο χρόνος για την Ελλάδα τελείωνε.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Φρανσουά Ολάντ ότι «η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αποτελούσε μεγάλο αγκάθι για το «επικίνδυνο» δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν το μοναδικό ανάχωμα της χώρας στο σχέδιο της χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε από τη χώρα, για έξοδο από το ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Τσίπρα, μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, κλητεύσεων του ιδίου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, «επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον του, και τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου του καθ’ οιονδήποτε τρόπου. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άντεξε, ενώ παράλληλα στο παρά ένα σώθηκε και η χώρα.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα επί Κυβέρνησης Τσίπρα δεν είχε το παραμικρό σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.
Οι προεκλογικές κορώνες Τσίπρα ότι θα βαράει το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές, είχαν απήχηση μόνο στα πανηγύρια των χωριών της Άρτας απ’ όπου κατάγεται. Πουθενά αλλού. Ήταν παντελώς απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι να κυβερνήσουν, γεγονός που αποκάλυψαν μετεκλογικά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβλέποντας την ανεπάρκεια των συνομιλητών τους στην Ελλάδα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, είχε λάβει τα μέτρα της και αποδείχθηκε ότι δεν «μπλόφαρε».
Το σχέδιο Β της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κόλαση για την Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο της Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, η έξοδος από το ευρώ θα είχε τρομερές επιπτώσεις για τους Έλληνες.
Με δεδομένη την ακραία κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, το 20% του πληθυσμού –γύρω στα 2 εκατομμύρια άνθρωποι– θα αντιμετώπιζε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό σήμαινε ότι η Επιτροπή έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα κάλυπτε την τροφή, τις ιατρικές ανάγκες, ακόμη και την ένδυσή τους. Θα έπρεπε να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα συνέχιζαν να λειτουργούν ομαλά και δεν θα υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και καύσιμα.
Αυτό θα ήταν το …έργο Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα πολλών της εποχής εκείνης, το δύσκολο εξάμηνο του 2015, ήταν αν η Ελλάδα διέθετε δικό της σχέδιο, ως εναλλακτική λύση στην άκαμπτη στάση της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση της χώρας.
Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη.
Το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ.
Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή των Capital Controls.
Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, της αρπαγής των χρημάτων από το Νομισματοκοπείο, η κυκλοφορία δηλαδή χρήματος στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ακόμη, το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας.
προέβλεπε, επίσης αποπομπή του Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα Capital Controls καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν η χειρότερη κυβέρνηση της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε στο τέλος της περιόδου παράτασης διάσωσης χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της δανειστικής έσχατης προσφυγής (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα τους, η υποτιθέμενη φιλολαϊκή κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες για σχεδόν 20 ημέρες και επέβαλε όριο ανάληψης έως 60 ευρώ.
Και τον Αύγουστο του 2015 μετά από ένα δημοψήφισμα παρωδία η Κυβέρνηση Τσίπρα που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργούσε το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο δέσμευσε τελικά τη χώρα με το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο.
Όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, γονάτισαν την Ελλάδα οικονομικά. Ωστόσο, οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξαθλίωση των πολιτών, σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός κάδρου ευθυνών.
Η νέα κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να διερευνήσει στη Βουλή το αμαρτωλό πρώτο εξάμηνο του 2015 και να πληροφορηθεί ο κόσμος το τι πραγματικά έγινε εκείνη την εποχή.
Θεωρούσαν δεδομένο το GREXIT στην Ε.Ε.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action 24, αποκάλυψε ότι σε σύσκεψη του ΕΛΚΙ στο Στρασβούργο μας είπαν ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι φεύγει από το ευρώ μετά το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα και μας εμφάνισαν τις συνέπειες, όπως ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα. Εκείνη την ημέρα – πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, οι Βούλγαροι συνάδελφοι μας του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, πανηγύριζαν γιατί θα έπαιρναν επιπλέον λεφτά.
Ένας Κύπριος μας υπερασπίστηκε σθεναρά, εγώ δεν μίλησα γιατί προσπαθούσα να καταλάβω πού φυσάει ο άνεμος αμέσως μετά λοιπόν ζητήσαμε να δούμε τον Γιούνκερ και πήγαμε και τον είδαμε στο γραφείο του. Ο Ολάντ και ο Γιούνκερ έσωσαν τότε την Ελλάδα», αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου