Υπάρχει μια εξαιρετικά μυστική διασύνδεση με «πυρηνικές προεκτάσεις» στις ήδη πάρα πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας εκτό...
Υπάρχει μια εξαιρετικά μυστική διασύνδεση με «πυρηνικές προεκτάσεις» στις ήδη πάρα πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας εκτός από τη θρησκεία, που έχει οδηγήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνει ιδιαίτερα καυστικός κατά της Ινδίας, αναφέρουν πολλά ΜΜΕ, θέλοντας να προειδοποιήσουν ότι αυτό που ήθελε από το Πακιστάν το πήρε ο σουλτάνος.
Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα»
Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Abdul Qadeer Khan, «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντριτές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.
Το δίκτυο του Khan προσέφερε στους αγοραστές ένα μενού τεχνογνωσίας και υλικών για να κατασκευαστεί μια βόμβα. Τα ηλεκτρονικά μέρη των φυγοκεντρητών προέρχονταν από την Τουρκία.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποψίες για τις σχέσεις Τουρκίας και Πακιστάν σχετικά με την απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας. Πολλά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησε το Πακιστάν για το πυρηνικό του πρόγραμμα διακινήθηκαν μέσω της Τουρκίας.
Το 1981, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με μυστικό non paper στην πρεσβεία της Άγκυρας, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μυστικές αποστολές πυροβόλων όπλων και άλλων υλικών στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, τουρκικές εταιρείες μετέφεραν επίσης αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρικό εξοπλισμό, γνωστό ως μετατροπείς, από την Ευρώπη στο Πακιστάν. Οι μετατροπείς μετασχηματίζουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίζουν τις μπαταρίες και να λειτουργούν ως όργανα που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι ΗΠΑ απειλούσαν τότε να ακυρώσουν την προτεινόμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Ισλαμαμπάντ.
«Ο γείτονας της Τουρκίας και ισχυρός αντίπαλος η Ελλάδα, κατηγόρησε τότε την Άγκυρα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ήδη από τη δεκαετία του ’80, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι η Τουρκία και το Πακιστάν συνεργάζονται για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας», αναφέρει σχετικό άρθρο.
Ως ένα σημάδι των πολύ στενών δεσμών Τούρκων και Πακιστανών, ο Χαν είχε σκεφτεί τότε ακόμη και την μεταφορά ολόκληρου του συστήματος φυγοκεντρητών του στην Τουρκία.
Με αυτό το παρελθόν, δεν αποτελεί έκπληξη η είδηση ότι ξένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν δυναμικές επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών (Τουρκία -Πακιστάν) με πυρηνικούς επιστήμονες να επισκέπτονται κρυφά τις εγκαταστάσεις στις δύο χώρες.
Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι εκτός από την αγορά καυσίμων ή ακόμη και πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να καταφύγει στην κλοπή μίας βόμβας υδρογόνου των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση του Incirlik στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει περίπου 50 πυρηνικές βόμβες στην αεροπορική βάση, η οποία είχε διαδραματίσει βασικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.
Εκτός από τον μυστικό πυρηνικό παράγοντα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια αμυντική σχέση, η οποία έχει μια ανοδική πορεία από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Imran Khan.
Όντας παραδοσιακοί σύμμαχοι, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια ιδιαίτερη σχέση, αλλά η πρόσφατη παγίωση των αμυντικών συμφερόντων τους δεν έχει προηγούμενο και αυτό μεταφράζεται σε πλήρη σύγκλιση των εθνικών θέσεων των δύο εθνών.
Το 1988 δημιουργήθηκε μία τουρκο-πακιστανική στρατιωτική συμβουλευτική ομάδα, ενώ ο πρώτος στρατιωτικός διάλογος υψηλού επιπέδου υλοποιήθηκε το 2003. Τώρα, με τον ίδιο αυτό μηχανισμό, έχουμε σχεδόν 60 συμφωνίες που αφορούν αμυντική συνεργασία, ενώ το φόρουμ έχει αναβαθμιστεί σε Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου για τη Στρατηγική Συνεργασία. pentapostagma.gr