Ραντεβού στο Μαξίμου θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθε...
Ραντεβού στο Μαξίμου θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς. Θεωρητικά, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς -που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα- αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Η ψήφος των αποδήμων θα μετράει ή όχι;
Βασική διαφορά ανάμεσα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Θεοδωρικάκος -αλλά έχει παρουσιάσει μόνο στον πρωθυπουργό, συνεπώς είναι γνωστοί μόνο οι βασικοί του άξονες- και στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.
Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει προφανώς η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αφού διαφορετικά θα μιλάμε για ψήφους δυο ταχυτήτων, και εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η επιστολική ψήφος. Άγνωστο παραμένει αν το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, και αν θα βάζουν σταυρό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, θεωρεί ότι η ψήφος των Έλλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- αν και πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την φόρμουλα αντισυνταγματική και ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού- και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο. Η πρόταση του προβλέπει μόνο την εκλογή ορισμένων βουλευτών Επικρατείας εξωτερικού, από τις ψήφους των ομογενών, χωρίς να προσμετράται για το τελικό αποτέλεσμα, με παράλληλη αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.
Όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και τον καλεί «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει». Ενστάσεις διατυπώνει και το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η δυνατότητα συναινετικής φόρμουλας να φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός.