Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ... ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.. Καζάνι που βράζει τα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο κατά της ένταξης στην ΕΕ - Όργιο φημών για παραίτηση Ζάεφ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί στα Σκόπια η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε συμφωνία για την διεύρυνσή της, μετ...

Καζάνι που βράζει η Βόρεια Μακεδονία – Όργιο φημών για παραίτηση του Ζάεφ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί στα Σκόπια η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε συμφωνία για την διεύρυνσή της, μετά το βέτο που έθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στα Σκόπια οργιάζουν οι φήμες πως ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραίτησή του, κάτι που θα δρομολογήσει πρόωρες εκλογές.




Άλλωστε ο Ζάεφ είχε στηρίξει το πολιτικό του μέλλον στην ευρωπαϊκή προοπτική για τα Σκόπια, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχε γίνει δεκτή μετ’ επαίνων από τις Βρυξέλλες. Άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο είχε πει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι προτίθεται να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της χώρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχετική πρόσκληση έχει ήδη λάβει ο επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος, που είναι το ισχυρότερο στη Βουλή.

Το VMRO ήδη «χρεώνει» στον Ζάεφ «αποτυχία» και τους τελευταίου στόχου του, αυτού της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ζητά την προκήρυξη εκλογών.

Όμως το βέτο του Μακρόν για την έναρξη διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Αλβανία δεν προκαλεί φουρτούνες μόνο στα Σκόπια.

Σήμερα το πρωί, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες -Γαλλία, Ολλανδία και Δανία- που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Σε λιγότερο διπλωματική γλώσσα, Γιούνκερ και Τουσκ δεν έκρυβαν την οργή τους για την στάση της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος».

Είναι χαρακτηριστικό πως στους κόλπους των υποστηρικτών της ένταξης των δύο χωρών κυριαρχεί η άποψη ότι η άρνηση εισδοχής τους κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.