Εκεί σε κάποια μέρη τα δίδυμα θεωρούνται ευλογημένα και δώρα από τον Θεό, αλλά σε κάποια άλλα ταυτίζονται με κατάρα και έχουν πολύ κακή ...
Εκεί σε κάποια μέρη τα δίδυμα θεωρούνται ευλογημένα και δώρα από τον Θεό, αλλά σε κάποια άλλα ταυτίζονται με κατάρα και έχουν πολύ κακή τύχη...
Περίπου 50 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, του Λάγος, βρίσκεται μια ήσυχη κωμόπολη , το Igbo-Ora,με 92.000 κατοίκους που ανήκουν στη φυλή Yoruba. Το παράξενο εκεί είναι ότι σημειώνονται ασυνήθιστα πολλές γεννήσεις διδύμων. Πέρυσι, η κυβέρνηση χρηματοδότησε ένα φεστιβάλ προς τιμήν τους και παραβρέθηκαν πάνω από… 2.000 δίδυμα αδέλφια. Ως εκ τούτου η πόλη αυτή έχει ονομαστεί «παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων».
Εντύπωση προκαλεί και ένα πολιτιστικό φαινόμενο της περιοχής: τα δίδυμα θεωρούνται από τον πολιτισμό των Yoruba ως δώρο από τον Θεό κι ότι προστατεύονται από τα πνεύματα κι έχουν μαγικές δυνάμεις.
Όπως μεταδίδει το cnn.com, αυτό το μοναδικό πολιτισμικό φαινόμενο ενέπνευσε έναν 24χρονο φωτογράφο που ανήκει στη φυλή των Yoruba, τον Στίβεν Τάγιο, να φωτογραφήσει δίδυμα αδέλφια τα οποία συμπεριέλαβε στη συλλογή του με τον τίτλο «Ibeji» έναν όρο που αναφέρεται στην κουλτούρα των Yoruba σχετικά με τα δίδυμα.
Ωστόσο, αν και τα δίδυμα λατρεύονται ως κάτι θεόσταλτο από τη συγκεκριμένη φυλή, αυτό δεν συμβαίνει μεμονωμένα για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Αν το ένα από τα αδέλφια πεθάνει, τότε η προστασία που έχουν εξαφανίζεται. Οι γονείς φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα του νεκρού παιδιού και το φροντίζουν σαν να είναι ζωντανό, εφ’ όρου ζωής.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν κοιτάξουμε τι γίνεται συνολικά στη Νιγηρία.
Κάποιες φυλές θεωρούν τα δίδυμα και γενικά τις πολλαπλές γεννήσεις ως βιολογική κατάρα και δείγμα κακής μοίρας και μάλιστα κάποιες εξ αυτών τα θανατώνουν δίνοντάς τους δηλητηριώδη φυτά ή ακόμα χειρότερα τα εγκαταλείπουν σε δωμάτια μέχρι να πεθάνουν από την πείνα. Επίσης, όταν η μητέρα τους πεθαίνει πάνω στη γέννα, τα άτυχα δίδυμα δένονται επάνω στο σώμα της νεκρής μητέρας τους και θάβονται μαζί της.