Για γιατρούς που χορηγούσαν αφειδώς βεβαιώσεις μετατραυτικού στρες σε μετανάστες, ώστε να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες έκανε λόγο στη...
Για γιατρούς που χορηγούσαν αφειδώς βεβαιώσεις μετατραυτικού στρες σε μετανάστες, ώστε να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες έκανε λόγο στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το Star αναζήτησε και βρήκε το ντοκουμέντο αλλά και μετανάστες που ήρθαν με αυτό το χαρτί στην ενδοχώρα. «Είπα στον γιατρό ότι αν πάω στο Αφγανιστάν θα με σκοτώσουν» δήλωσε ένας από τους μετανάστες που πήρε το έγγραφο.
Mε αυτό το έγγραφο, όπως αποκαλύπτεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δηλώθηκαν χιλιάδες μετανάστες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ευάλωτες ομάδες και έφυγαν από τα νησιά με κατεύθυνση την ενδοχώρα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Μετανάστες χαρακτηρίζονταν ευάλωτοι χωρίς να το δικαιούνται»
Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι όλοι αυτοί ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μεταφέρονται στο εσωτερικό λόγω της ευαλωτότητας αυτής».
Μέχρι και στρατόπεδα «εξετάζονται» για την αποσυμφόρηση των νησιών
«Το 2016 μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 156.129 αιτήσεις ασύλου. Εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000. Που βρίσκονται 115.000 άνθρωποι τους οποίους το σύστημα δεν τους δικαίωσε;» δήλωσε ο υπουργός.
Οι αρμόδιοι υπουργοί επί ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχουν δώσει κάποια εξήγηση γι’ αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον υπουργό
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου συνέβαινε αυτό το αλαλούμ, αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία. Προτιμά να επιτίθεται στον υπουργό.
«Η ΝΔ θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σ’ ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν άστοχη τη δήλωση του υπουργού
Οι γιατροί προσπάθησαν να «φυλάξουν τα νώτα τους». Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέκρης, «με αυξημένες τις ροές είναι τελειώς ατυχές να χαρακτηρίζουμε και να δείχνουμε με το δάκτυλο ότι οι γιατροί είμαστε αυτοί που φέρουμε την ευθύνη».
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες
Στο νομοσχέδιο που συζητείται όμως τώρα στη Βουλή το μετατραυτικό στρες απαλείφεται ως αιτιολογία ώστε να ενταχθεί ένας μετανάστης στις ευάλωτες ομάδες. Οι όροι αυστηριοποιούνται πολύ.
Τα δικαστικά στάδια μειώνονται γίνονται δύο συν ένα διοικητικό. Ο χρόνος που θα χρειάζεται έως ότου εξεταστεί η αίτηση θα είναι μάξιμουμ έξι μήνες. Κομβικό σημείο ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Όσοι λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα θα ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Όποιος προκαλεί επεισόδια σε hot spot θα απελαύνεται. Το ίδιο κι αν αρνηθεί τη μεταφορά του από το ένα κέντρο φιλοξενίας σε άλλο. Για όσους τελικά δεν πάρουν άσυλο, θα επισπεύδεται η επιστροφή τους στην Τουρκία. Επίσης, θα αλλάξει και ο κατάλογος ασφαλών χωρών ώστε οι παράνομοι μετανάστες να επιστρέφουν απευθείας στις χώρες καταγωγής τους.
Δείτε από το 7:50 και μετά