Στην Αλβανία ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος ότι θέλει να ελέγξει τη χώρα. Με αυτό το θέ...
Στην Αλβανία ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος ότι θέλει να ελέγξει τη χώρα.
Με αυτό το θέμα κυκλοφόρησε η αντιπολιτευόμενη αλβανική εφημερίδα «Στάνταρτ», υπό τον τίτλο «Η μάχη του προέδρου Μέτα με τον Σόρος».
Ο Σόρος θέλει να ελέγξει την Αλβανία
Η «Στάνταρντ» σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Μέτα, από τις αρχές Ιουλίου φέτος, κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο Σόρος ότι επεδίωκε να επιβάλει τον πλήρη έλεγχό του επί της Αλβανίας.
Ο Σόρος, συνεχίζει, δεν μπορούσε να «καταπιεί» αυτή την κριτική.
Με τη βοήθεια του Ράμα και άλλων οπαδών του που εργάζονται στην Αλβανία –κυβέρνηση και αντιπολίτευση– οργάνωσε το πλήγμα εναντίον του Μέτα.
Εξεταστική επιτροπή για την αναβολή των εκλογών
Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την απόφαση του Προέδρου να αναβάλει την ημερομηνία των εκλογών της 30ης Ιουνίου, με στόχο βασικά την αποπομπή του Προέδρου Μέτα, προσκάλεσε μία ανεξάρτητη Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Η Μογκερίνι και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., σε μια ύστατη εξυπηρέτηση προς τον Σόρος, πριν λήξει η θητεία τους, κατάρτισαν μια γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας -που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε- περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Πρόεδρος Μέτα προετοιμάζει έναν ογκώδη φάκελο με έγγραφα και στοιχεία.
Αυτά αποδεικνύουν ότι δεν έκανε καμία παραβίαση του Συντάγματος, φάκελο τον οποίο θα αποστείλει στις κυριότερες δυτικές κυβερνήσεις, αφότου, όμως, φθάσει στη χώρα η τελική γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας.
Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας, γράφει η αλβανική εφημερίδα, έχει «ατασθαλίες».
Καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την Έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές, και συγκεκριμένα, το ότι οι εκλογές οφείλουν να είναι πολυκομματικές.
Ο πολυκομματισμός είναι βασική προϋπόθεση για δημοκρατικές εκλογές.
Η έκθεση αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος υπερέβη τις αρμοδιότητες που τού παρέχει το Σύνταγμα, δεν λέει, όμως, ποιο άρθρο του Συντάγματος παραβίασε».
Τέλος, σημειώνεται ότι η έκθεση έφθασε στα Τίρανα νωρίτερα απ΄ ότι είχε προαναγγελθεί.
Με βασικό στόχο να «δώσει οξυγόνο» στην κυβέρνηση Ράμα, μετά από τους όρους που του έθεσε η Γερμανική Βουλή.
Η σχέση Ράμα με Σόρος
Να σημειωθεί ότι η σχέση του Έντι Ράμα με τον Τζορτζ Σόρος και τον γιο του είναι γνωστή στην Αλβανία.
Ο γιος του Σόρος στο πρόσφατο παρελθόν ανάρτησε φωτογραφία των τριών τους στο instagram, η οποία συνοδευόταν με λεζάντα θαυμασμού για τον Έντι Ράμα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φαίνεται ότι ασκεί γοητεία στον Σόρος τζούνιορ.
Η επίθεση Μέτα στον Σόρος αρχές Ιουλίου
Στις αρχές Ιουλίου ο Πρόεδρος Μέτα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Τζορτζ Σόρος, αλλά και των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα
Επίσης, είχε προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χούντα – «παράλληλο κράτος» στην Αλβανία
Ο Πρόεδρος Μέτα είχε μιλήσει στις αρχές Ιουλίου για ένα οργανωμένο εδώ και καιρό συνωμοτικό σχέδιο «εγκαθίδρυσης στην πράξη μια χούντας που επιδιώκει την κατάλυση του κράτους δικαίου και την εγκαθίδρυση «παράλληλου κράτους στην Αλβανία και όχι μόνο».
Όπως είχε πει, σε αυτή τη συνωμοτική οργάνωση εμπλέκονται πολιτικοί, προπαγανδιστές, αστυνομικοί και ξένοι διπλωμάτες.
Φωτογράφισε τον Έντι Ράμα ως τον «άνθρωπο στον οποίο ανέθεσαν να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο».
Είχε πει χαρακτηριστικά ότι όλοι αυτοί ωθούν τον πρωθυπουργό Ράμα «στο δρόμο της διένεξης και της εγκαθίδρυσης στην πράξη μιας χούντας που επιδιώκει την κατάλυση του κράτους δικαίου».
Ο Σόρος συνωμοτεί κατά της Δημοκρατίας
Ως εγκέφαλό του όλου σχεδίου, ο Ιλίρ Μέτα υπέδειξε τον μεγαλοχρηματιστή Τζορτζ Σόρος, λέγοντας ότι «συνωμοτεί κατά της Δημοκρατίας».
Εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε ότι «έχει απλώσει το χέρι του στην μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και ότι διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Ράμα είναι δέσμιος του Σόρος ο οποίος, όπως είπε, δεν του επιτρέπει να πάρει ανεξάρτητες αποφάσεις σε όφελος της χώρας και των Αλβανών.
Αναφέρθηκε, επ αυτού, σε ταξίδια του γιου του Σόρος στο τρίγωνο Αλβανία-Κόσσοβο-Σερβία και υπαινίχθηκε ότι και ο ίδιος δέχτηκε πιέσεις από το ίδρυμα Σόρος.
Δήλωσε, δε, ότι ο ίδιος θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος και τίμημα τη Δημοκρατία στην Αλβανία και όπως ανέφερε στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνος του.
«Θέλω την Αλβανία σταθεροποιητικό παράγοντα στη Βαλκανική και φίλη με τους γείτονες», είχε πει ο Αλβανός Πρόεδρος.
Προσθέτοντας ότι, «όποιος θέλει την Αλβανία μια αποικιοκρατία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια αποικιοκρατία για να αποτελεί επιχειρησιακή βάση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, μια Κολομβία στην Ευρώπη, μια χώρα που να δημιουργεί προβλήματα στη Βαλκανική, εμένα θα με βρει απέναντι».