Στη βάση Ιντσιρλίκ κρύβεται ο κρυφός «άσσος στο μανίκι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει 50 πυρηνικά...
Στη βάση Ιντσιρλίκ κρύβεται ο κρυφός «άσσος στο μανίκι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει 50 πυρηνικά όπλα
Την ώρα που μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανατολικά του Ευφράτη με τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και τη διεθνή κοινότητα να ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει το βλέμμα του και στα πυρηνικά των Αμερικανών στη τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.
Αυτές οι πυρηνικές βόμβες έχουν γίνει «όμηρος» του Ερντογάν και η μεταφορά τους από το Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος.
Για το πρακτορείο «Associated», δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα απομάκρυνσης των βομβών, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Η παρουσία τους στην Τουρκία και σε άλλες τέσσερις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί κοινό μυστικό.
Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», για να τις αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να στείλουν αεροπλάνα για να τις μεταφέρουν καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει αεροπλάνα πιστοποιημένα για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων.
Οι συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση των βομβών, τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των αντιδράσεων χωρών- μελών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που βλέπει αυτά τα όπλα ως πολύτιμα σύμβολα της αμερικανικής δέσμευσης για την άμυνά τους, ως μέσα αποτροπής. Η σχετική συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Ομπάμα, ιδιαίτερα και εξαιτίας του φόβου έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Κάποιοι από τους πραξικοπηματίες είχαν χρησιμοποιήσει τη βάση Ιντσιρλίκ.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, στην πρόταση για απομάκρυνση των βομβών, Τούρκοι διπλωμάτες είχαν απαντήσει ότι η χώρα τους θα αναπτύξει τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Εξάλλου και ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει τις δικές του πυρηνικές φιλοδοξίες.
«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως», προσθέτει. Από την πλευρά του, ο Βάιπιν Νάρανγκ, εμπειρογνώμονας για θέματα πυρηνικών όπλων και πολιτικός επιστήμονας στο MIT προειδοποίησε ότι η μεταφορά των βομβών δεν είναι απλή υπόθεση.
«Η απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση 50 πυρηνικών όπλων, μετακίνησή τους στη στρατιωτική βάση και μεταφορά τους μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Θα είναι ευάλωτες σε ατυχήματα, κλοπή ή και επίθεση», προειδοποίησε.