Στα 2,5 δισ. ευρώ αποτιμά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το εισόδημα που θα χαθεί το 2020 για την ελληνική οικονομ...
Στα 2,5 δισ. ευρώ αποτιμά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το εισόδημα που θα χαθεί το 2020 για την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση του Thomas Cook.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», για το 2019, μόνον οι απώλειες των ξενοδοχείων, με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, θα ανέλθουν στο ποσό των 190,2 εκατ. ευρώ (138,2 εκατ. ευρώ τα χρέη του τελευταίου τριμήνου και 52 εκατ. ευρώ οι κρατήσεις που χάθηκαν για τις υπόλοιπες έξι εβδομάδες της φετινής περιόδου).
Ωστόσο, το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 221 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν και οι ζημιές που έχουν υποστεί τα υπόλοιπα καταλύματα διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.), ενώ μαζί με τα φέσια των ταξιδιωτικών γραφείων και των εταιρειών εστίασης και μεταφοράς, το ύψος των ζημιών για το τρέχον έτος ανεβαίνει στα 315 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα του ΙΤΕΠ διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αλέξανδρο Βασιλικό. Προχθές η Thomas Cook είχε ανακοινώσει τα δικά της μεγέθη ζημιών, χαμηλώνοντας τον πήχη των οφειλών στα ελληνικά ξενοδοχεία σε 121,9 εκατ. ευρώ.
12% ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. Πηγές της τουριστικής αγοράς, πάντως, σημείωναν χθες ότι το κενό του Thomas Cook «είναι αδύνατον να μην καλυφθεί από άλλους tour operator», τονίζοντας όμως ότι «αυτό που δεν γνωρίζει κανείς αυτήν τη στιγμή είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις αναπλήρωσης του κενού αυτού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, με τον όμιλο του Thomas Cook συνεργάστηκαν φέτος 1.193 ξενοδοχεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook ανήκει στις κατηγορίες των 1, 2 και 3 αστέρων. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν, αλλά θα επηρεάσουν και την επόμενη τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ), ήτοι 2,5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5).