Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και την Τουρκία είναι η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει τη δημοσιοποίηση του επιχειρησ...
Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και την Τουρκία είναι η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει τη δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου για το μεταναστευτικό/προσφυγικό που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η χωρητικότητά τους θα ξεπερνά τα 20.000 άτομα και η στόχευση παραμένει να είναι πλήρως λειτουργικά εντός των μηνών του χειμώνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ τα 8 προαναχωρησιακά κέντρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν βρίσκονται στις εξής περιοχές:
Ταύρος
Αμυγδαλέζα
Κόρινθος
Παρανέστι Δράμας
Ξάνθη
Φυλάκιο Ορεστιάδας
Μόρια Λέσβου
Κως
Σε αυτά τα κέντρα θα προστίθενται όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Με βάση τα παραπάνω το πιθανότερο σενάριο είναι η μετατροπή της Μόριας σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και όχι η δημιουργία νέου κέντρου στη Λέσβο.
Τα νέα υποψήφια κέντρα είναι στα εξής κλειστά ή ανενεργά στρατόπεδα:
Πυροβολικού στη Θήβα
Μηχανικού στο Ναύπλιο
Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα
Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο
Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι
1ο Σύνταγμα Πεζικού
ΔΙΚΕ στην Τρίπολη
Υγειονομικού στην Άρτα
Εφοδιασμού-Μεταφορών στη Σπάρτη
Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά
Υλικού Πολέμου στη Λαμία
Διακλαδικό Κέντρο στην Τρίπολη
Σε αυτά τα κέντρα θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετά την υπερπλήρωση των 8 υπαρχόντων.
Έως το πρώτο δίμηνο του 2020 αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου μετεγκατάστασης περί των 20.000 αιτούντων άσυλο. Το εν λόγω σχέδιο θα εξελιχθεί χρονικά σε δύο φάσεις και θα υπακούει στον κανόνα του 1% κατ’ αναλογία πληθυσμού.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, η οποία θα εξυπηρετηθεί και από την άμεση πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, τη λειτουργία περισσότερων θερμικών καμερών και την απόκτηση 10 επιπλέον σκαφών από το Λιμενικό.