Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επίδομα γέννησης: Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020! Ποια είναι τα κριτήρια

Τα πρώτα 1.000 ευρώ θα δίνονται στο μαιευτήριο και τα υπόλοιπα εντός έξι μηνών. Ποια δικαιούνται το νέο επίδομα γέννησης και ποιοι μένου...


Τα πρώτα 1.000 ευρώ θα δίνονται στο μαιευτήριο και τα υπόλοιπα εντός έξι μηνών. Ποια δικαιούνται το νέο επίδομα γέννησης και ποιοι μένουν εκτός. Αλλαγές και στο επίδομα παιδιού, ενοικίου και στο ΚΕΑ. Τι θα ισχύει για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς τρίτης χώρας.




Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα ισχύσει το επίδομα γέννησης όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν από τη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το ύψος του έχει οριστεί σε 2.000 ευρώ, που θα δίνονται σε δύο δόσεις, για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου όπως συμφωνήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τον υπουργικού συμβουλίου, είναι τα πρώτα 1.000 ευρώ να δίνονται, χωρίς την υποβολή αίτησης, κατευθείαν στο μαιευτήριο με τη γέννηση του παιδιού, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 θα χορηγούνται εντός έξι μηνών.


Όπως προβλέπεται άλλωστε στο σχετικό σχέδιο νόμου, όλα τα στοιχεία των δικαιούχων οποιουδήποτε επιδόματος καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), των πληροφοριακών συστημάτων «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.



Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται αλλαγές στο επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου και στο ΚΕΑ, ενώ προβλέπεται ότι όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Ειδικά για το επίδομα γέννησης, βάσει του σχεδίου νόμου, δικαιούχοι ορίζονται η μητέρα του παιδιού που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, ή ο νόμιμος κηδεμόνας του (εφόσον έχουν την επιμέλειά του).

Όπως έχει δηλώσει η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα». Για τον λόγο αυτό, παρότι θα είναι οριζόντιο, θα αποκλείει με εισοδηματικά κριτήρια περίπου το 10% των πιο πλούσιων οικογενειών, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναλυτικά, για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς παιδί το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυξάνεται στα 60.000 ευρώ τον χρόνο για ζευγάρι και φθάνει τις 70.000 ευρώ μεικτά για ζευγάρι με ένα παιδί και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, από γονείς τρίτης χώρας, το επίδομα θα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και μετά. Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, εφόσον χορηγείται σε δικαιούχους που έχουν παιδιά στην υποχρεωτική φοίτηση, Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και το παιδί δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στα επίδομα ενοικίου, οι πολίτες τρίτων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, για να τα λάβουν θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογικά δήλωση στη χώρα μας για δέκα έτη. Τέλος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή