Κλιμάκωση από την Τουρκία αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ανακοίνωση των εννέα γεωτρήσεων συνολικά στις επίμαχες περιοχές. Η Κύπ...
Κλιμάκωση από την Τουρκία αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ανακοίνωση των εννέα γεωτρήσεων συνολικά στις επίμαχες περιοχές. Η Κύπρος πλέον μπαίνει στο στάδιο εκεμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και είναι δεδομένο πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να μείνει παρατηρητής.
Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις παράνομες απαιτήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις για σταδιακή κλιμάκωση της έντασης είναι απολύτως ρεαλιστικές.
Η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο στάδιο της ωριμότητας στον τομέα της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες, ενώ το γεγονός της συμφωνίας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του πρώτου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε, της «Αφροδίτης», δείχνει ότι η Κύπρος μπήκε και στο τρίτο στάδιο στους υδρογονάνθρακες, αυτό της εκμετάλλευσής τους.
Το ιστορικό των γεωτρήσεων
Τι είχαμε μέχρι τώρα; Είχαμε δύο γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» από τις Noble – Delek στο τεμάχιο 12, δηλαδή μία ερευνητική το 2011 που ανακάλυψε και το κοίτασμα και μία επιβεβαιωτική το 2013, που έδειξε ότι οι ποσότητες ήταν μικρότερες αυτών που υπολογίστηκαν αρχικά. Κι αυτό επειδή το βάθος του κοιτάσματος, σε ένα μεγάλο τμήμα του, διαπιστώθηκε ότι είναι μικρότερο αυτού που εκτιμήθηκε αρχικά.
Ακολούθησαν δύο διαδοχικές γεωτρήσεις από την ΕΝΙ και συγκεκριμένα στους στόχους «Αμαθούσια» τον Ιανουάριο του 2014 και αμέσως μετά στον στόχο «Ονασαγόρας», με την πρώτη από αυτές τις γεωτρήσεις να δίνει εντελώς αρνητικό αποτέλεσμα και τη δεύτερη να δίνει ένα πολύ μικρό και μη εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα. Η προσπάθεια για ακόμα μία κατά σειρά γεώτρηση στο τεμάχιο 2 και τον στόχο «Σουπιά» αποτράπηκε μετά από παρεμπόδιση και απειλές κατά του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η έκτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έγινε από την TOTAL και συγκεκριμένα στον στόχο «Ονησίφορος» που αν και πολλά υποσχόμενη, τελικά δεν έδωσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δηλαδή εμπορεύσιμο κοίτασμα.
Ακολούθησε η έβδομη γεώτρηση από τις TOTAL- ENI στο τεμάχιο 6 και συγκεκριμένα στον στόχο «Καλυψώ», που έδωσε κοίτασμα. Οι τελικές εκτιμήσεις ως προς τις ποσότητες δεν θα ξεκαθαρίσουν πριν γίνει και η πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που να σημειωθεί αναμένεται να είναι μία από τις εννέα γεωτρήσεις του 2020, για την ώρα το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για καλό, εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.
Ακολούθησε η πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum, στον στόχο «Δελφύνη-1» που δεν απέδωσε κοίτασμα, έδωσε όμως σημαντικές διαπιστώσεις και στοιχεία για περαιτέρω έρευνες στην ίδια περιοχή. Η πιο πρόσφατη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν αυτή που ακολούθησε αυτή της «Δελφύνης -1», στον στόχο «Γλαύκος» που απέδωσε ένα μεγάλο κοίτασμα, της τάξης των 6 έως 8 τρισ. κ. ποδών.
Το τελευταίο ανακαλυφθέν κοίτασμα πάλι, ο «Γλαύκος», δεν είναι ακριβώς τύπου «Ζορ», αλλά αποτελεί μια παραπλήσια κατηγορία γεωλογικά και ιστορικά ως προς τη διαμόρφωσή του. Αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά ανοίγουν τον ορίζοντα για εξερευνήσεις και γεωλογικές ερμηνείες που σίγουρα αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες των κολοσσών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή.
Αυτό το γεωλογικό ενδιαφέρον εκφράζεται και με την επιλογή των γεωλόγων που μελετούν τα σεισμογραφικά και άλλα δεδομένα για να καθορίζουν υποψήφιους στόχους, με την ονοματοδοσία ενός από τους στόχους που θεωρούν ελπιδοφόρο με το όνομα «Κρόνος», που θα αποτελέσει και στόχο μίας από τις επόμενες γεωτρήσεις. Βέβαια, μόνο το γεωτρύπανο επιβεβαιώνει τις ελπίδες ή απογοητεύει μέχρι την επόμενη γεώτρηση.