Από διφθερίτιδα και μάλιστα από τον τοξικογόνο τύπο της, που είναι πιο επιθετικός και κάνει σοβαρές επιπλοκές ο θάνατος του 8χρονου. "...
Από διφθερίτιδα και μάλιστα από τον τοξικογόνο τύπο της, που είναι πιο επιθετικός και κάνει σοβαρές επιπλοκές ο θάνατος του 8χρονου. "Σποραδικό" χαρακτηρίζει το κρούσμα ο ΕΟΔΥ και ζητά να τηρούνται οι εμβολιασμοί. Το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια. Το παιδί μεταφέρθηκε από την ανάδοχη μητέρα του στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" στις 22 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Public Health England) του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσαν ότι ο άτυχος 8χρονος είχε προσβληθεί από τον τοξικογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδα.
Η θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις, που έγινε αρχικά στα εργαστήρια του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”, αποδείχθηκαν και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το 8χρονο παιδί κατάληξε από επιπλοκές που δημιούργησε το μικρόβιο στον οργανισμού του, δηλαδή από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
ΕΟΔΥ για διφθερίτιδα: Σποραδικό το κρούσμα – Να τηρούνται οι εμβολιασμοί
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του, το κρούσμα “σποραδικό” και τονίζει τη σημασία του εμβολισμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα και σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Το γεγονός είχε προβλέψει μιλώντας στο iatropedia.gr γιατρός του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”, ο ο οποίος είχε επισημάνει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κέντρου στην Βρετανία, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπή στην υπόθεση, έχουν όμως, μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επανεμφάνιση κρούσματος μετά από δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια. Μυστήριο επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή, εάν είχε λάβει όλα τα εμβόλια που απαιτούνταν για να έχει κάλυψη από το μικρόβιο της διφθερίτιδας. Ο θάνατός του, πάντως, προήλθε από επιπλοκές και συγκεκριμένα από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».
Οι κρίσιμες ώρες
Το παιδί μεταφέρθηκε από την ανάδοχη μητέρα του στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)”.
Με πληροφορίες από iatropedia.gr