Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το μεγαλύτερο ρωμαϊκό ναυάγιο της Μεσογείου εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά

Πριν από 2.000 χρόνια, αυτό το πλοίο διέσχιζε τη Μεσόγειο Θάλασσα φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς που χρησιμοποιούνταν από τη ρωμαϊκή αυτοκρα...

Πριν από 2.000 χρόνια, αυτό το πλοίο διέσχιζε τη Μεσόγειο Θάλασσα φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς που χρησιμοποιούνταν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία για την μεταφορά κρασιού και λαδιού. Για κάποιο λόγο, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.




Εδώ και περίπου δύο χιλιετίες το σκαρί του βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι το ανακάλυψαν πρόσφατα μαζί με το φορτίο του και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ήδη έχει κριθεί ότι είναι το μεγαλύτερο κλασικό ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ναυάγιο του 35 μέτρων πλοίου εντοπίστηκε μετά από σάρωση του βυθού με ηχητική απεικόνιση, στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Φερεντίνο, ειδικό στην ενάλια αρχαιολογία και ωκεανογραφία. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές σάρωσης εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο πλοίο της περιόδου εκείνης, που έχει βρεθεί ποτέ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, και έχει «εξαιρετική αρχαιολογική σημασία», όπως τόνισε ο δρ. Φερεντίνος. Τα περισσότερα πλοία εκείνης της περιόδου είχαν το μισό μήκος σε σύγκριση με αυτό.

Το φορτίο των 6.000 αμφορέων, που είναι ορατό στο βυθό, είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση και το ναυάγιο μπορεί να παράσχει μια πληθώρα πληροφοριών, σχετικά με τις ναυτιλιακές διαδρομές, το εμπόριο, την αποθήκευση των αμφορέων στο σκάφος και την κατασκευή πλοίων κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου, όπως αναγράφεται στην έκθεση της ομάδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του λιμανιού του Φισκάρδου και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αποτελεί ένδειξη πως το Φισκάρδο αποτελούσε ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής.