Βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία είναι η φυματίωση, που επέστρεψε στην Ελλάδα εξαιτίας του Μεταναστευτικού και, εκτός από πρόσφυγ...
Βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία είναι η φυματίωση, που επέστρεψε στην Ελλάδα εξαιτίας του Μεταναστευτικού και, εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες, πλήττει κρατουμένους και χρήστες ουσιών. Η ανυπαρξία ενός Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου και Αντιμετώπισης της ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε σήμερα πόσοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο, ποιοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις της νόσου και πόσα είναι τα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης στον πληθυσμό.
Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά ασθενών είναι τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μόσχο, πνευμονολόγο - φυματιολόγο, επιμελητή Α΄ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το κυριότερο εμπόδιο για τον έλεγχο της νόσου είναι η έλλειψη Εθνικού Προγράμματος για τη Φυματίωση, «που οδηγεί σε πλήρη σύγχυση στόχων και αδυναμία συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η φυματίωση αποτελεί νόσημα που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιωμένους, κρατουμένους, χρήστες παράνομων ουσιών, ασθενείς με HIV λοίμωξη και άλλα αίτια ανοσοκαταστολής». Αυτό συνεπάγεται ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση ευάλωτων ομάδων είναι αποσπασματικός και ανεπαρκής, με αποτέλεσμα «οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση, με εκτεταμένη φυματίωση και έχοντας διασπείρει τη νόσο σε βαθμό που ο περιορισμός της δεν είναι εφικτός, ενώ άγνωστος αριθμός ασθενών παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία» είπε ο κ. Μόσχος.
Με την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ΕΠΕ, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Φυματίωση, ενημέρωσε επανειλημμένα τους αρμοδίους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο έλεγχο. Επίσης, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών στα σημεία εισόδου, όπως η ανάπτυξη ειδικών κινητών μονάδων-εργαστηρίων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των δομών φιλοξενίας. Ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν γίνει έως σήμερα.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους και τα δεκάδες ράντσα που συνωστίζονται στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν είναι η τρανή απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα καυτά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν, καθώς ουδείς, όπως φαίνεται, είναι ικανός να βρει λύσεις.
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αττικόν αποτυπώνουν άλλη μια φορά οι φωτογραφίες ντροπής που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η εφημερία της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου άρχισε χωρίς ελεύθερα κρεβάτια για εισαγωγές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρατευτούν 120 ράντσα για τη νοσηλεία ασθενών. Μια συνηθισμένη κατάσταση για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, άλλωστε!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3.500, που προβλέπονται από τα διεθνή standarts». Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής με μόλις 224 κλίνες ΜΕΘ για 6.000.000 πληθυσμό.
Ενδεικτικά στο Αττικό Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένες 27 κλίνες και από αυτές λειτουργούν μόνο οι 19.
Ρίτα Μελά - dimokratianews.gr