Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε κυνικά στις εκκλήσεις της Ελλάδας για βοήθεια στο μεταναστευτικό και ειδικότερα στο θέμα των ασυνόδευτων ανή...
Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε κυνικά στις εκκλήσεις της Ελλάδας για βοήθεια στο μεταναστευτικό και ειδικότερα στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ.
«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ανθρώπων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Η Γερμανία και άλλα κράτη, μέσω της Διαδικασίας του Δουβλίνου, υποδέχονται ανηλίκους πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά το θέμα εδώ είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν μπορεί η Γερμανία να το κάνει μόνη της», τόνισε η κυρία Ντέμερ.
Ο κ. ‘Αλτερ παρέπεμψε στις επαφές του υπουργείου τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με κυβερνήσεις ενδιαφερόμενων κρατών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τον περασμένο Οκτώβριο στην Άγκυρα και στην Αθήνα.
«Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, προσδιορίστηκαν από την Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πρόσφυγες, τα οποία εν μέρει έχουν ήδη εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται τεχνικά και με προσωπικό. «Τις εικόνες τις γνωρίζουμε όλοι, η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει, αλλά ο υπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα δεν είναι η απόφαση μεμονωμένων κρατών να υποδεχθούν πρόσφυγες, αλλά (μια απόφαση) σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. ‘Αλτερ διευκρίνισε ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι αφόρητη και κρίσιμη, αλλά «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή» των αλλοδαπών και με αυτόν τον τρόπο το θέμα διαφοροποιείται από αυτό της διάσωσης ανθρώπων στην θάλασσα, για το οποίο έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα.
Η πρόταση του Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε χθες την Γερμανία «να δράσει, έστω και αν οι άλλες χώρες δεν συμμετέχουν» και να απομακρύνει ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, όπως «επιβάλλει ο ανθρωπισμός», προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ (CSU) τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τις μεμονωμένες ενέργειες, καθώς έτσι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν αντιρρήσεις, θα απαλλάσσονταν από τις ευθύνες τους.
Ο δεύτερος υφυπουργός Εσωτερικών Γκύντερ Κρινγκς (CDU) πρόσθεσε ότι «ο στόχος θα πρέπει να είναι η το συντομότερο δυνατόν βελτίωση των συνθηκών για όλους τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα», ενώ ο αρμόδιος για θέματα υπουργείου Εσωτερικών στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ‘Αρμιν Σούστερ προειδοποίησε για «ανυπολόγιστες συνέπειες» από μεμονωμένες ενέργειες για τους πρόσφυγες – όπως συνέβη το 2015.
«Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες επιτόπου και στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για υποδοχή επιπλέον προσφύγων, αλλά όχι με τον μεμονωμένο τρόπο του 2015», δήλωσε.