Με αφορμή μια άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας πετρελαιοκηλίδας το τουρκικό ΠΝ υλοποιεί στρατιωτική συνεργασία με το Πακιστάν, η οποί...
Η άσκηση με την ονομασία “Barracuda-2019”, θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου ενώ διεξάγεται στην Αραβική Θάλασσα, αναφέρει η ανακοίνωση από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν.
Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι όχι φυσικά σε αυτή καθ’ αυτή την άσκηση που υλοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά στην πολύ στενή συνεργασία Τούρκων και Πακιστανών με κάθε ευκαιρία.
Το τουρκικό και και το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό υλοποιούν συναφώς ασκήσεις, ενώ το Πακιστάν συμμετέχει στην τουρκική επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου η οποία ξεκίνησε από το 2006 και είναι μόνιμη στην Α.Μεσόγειο.
Το Πακιστάν είναι η δεύτερη χώρα σε αυτό το σχέδιο, καθώς Άγκυρα και Ισλαμπαμπάντ αποφάσισαν και υλοποιούν την μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, με την οποία ο Ερντογάν ευελπιστεί να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα από Ελλάδα και λοιπές χώρες.
Έτσι οι Τούρκοι ανταποδίδουν την παρουσία Πακιστανικών μονάδων επιφανείας στην Α.Μεσόγειο και ετοιμάζονται για νέες συνεργασίες μεταξύ τους.
Το Πακιστάν κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έχει επιδιώξει να αποκτήσει μεγάλο αριθμό τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UCAV), παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας του Πακιστάν, παρέλαβαν την πρώτη παρτίδα τουρκικών UAV (ANKA) από την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας (IDEF) στην Κωνσταντινούπολη.
Το Ισλαμαμπάντ θα παραλάβει επίσης τέσσερις τουρκικές φρεγάτες κλάσης ADA με δύο από αυτές να κατασκευάζονται στο Πακιστάν, όπου θα είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις τουρκικές και θα έχουν περισσότερους πυραύλους.
Η συμφωνία δείχνει την τεράστια πρόοδο του ΠΝ του Πακιστάν για να καταστήσει την χώρα αυτοδύναμη και να αποτελέσει πηγή δύναμης για αξιόπιστους φίλους όπως ο Ερντογάν.
Η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ έχουν ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Εκεί συζητήθηκε και η αγορά από την Άγκυρα πακιστανικών αεροσκαφών MFI-17 Super Mushshak.
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι εδώ έχουμε μια «σχέση» κάτι παραπάνω από φιλική, που αγγίζει τα όρια της αμυντικής συμμαχίας για κοινούς σκοπούς στην Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό.
Ο ισλαμικός άξονας που επιχειρεί να φέρει στην Μεσόγειο ο Ερντογάν, είναι το “κλειδί” των μελλοντικών εξελίξεων ενός πιθανού “ισλαμικού ή τουρκικού ΝΑΤΟ”, το οποίο αποτελεί και τον διακαή πόθο του σουλτάνου, ο οποίος φαινομενικά τουλάχιστον, φέρεται να κινείται «ανεξέλεγκτος» στην περιοχή μας, μέχρι να μας βρει ως Ελλάδα απέναντι του πραγματικά.