Τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο θέλει να πετύχει η Άγκυρα και για αυτό το λόγο η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή...
Τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο θέλει να πετύχει η Άγκυρα και για αυτό το λόγο η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή και στο τραπέζι της διπλωματίας και στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι έκανε αναφορά σε ένοπλη βία λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολη με την «αναγνώρισμένη» λιβυκή κυβέρνηση-μαριονέτα.
“Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην Συρία ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τη δύναμή τους εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην ΕΕ και δεν άκουσαν τις προτάσεις τους. “Τότε εμείς τί κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπιδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο”, ανέφερε προκλητικά.
Για τη Γαλλία ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είναι από τις χώρες της ΕΕ που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. “Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν”, υποστήριξε.
Την ίδια στιγμή η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ που απηχεί τις απόψεις Ερντογάν με θράσος κατηγορεί την Αθήνα ότι συνεργάζεται με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, δυνάμεις του Χαφτάρ, ο οποίος αντιπολιτεύεται την επίσημη κυβέρνηση στην Τρίπολη, τον Οκτώβριο υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία με την ελληνική LEEAD Consulting Company, προκειμένου να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, που ελέγχεται από τα στρατεύματα Χαφτάρ.
Το σχέδιο φέρει το όνομα «Θεμέλιο Σχέδιο για τη Γενική Αστική Ανάπτυξη της Βεγγάζης» και, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», που επικαλείται ως πηγή την ιστοσελίδα «Αλ Μαρσάντ», στη συνάντηση μεταξύ ελληνικής εταιρείας και Λίβυων συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
«Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη συμφωνία (με τη Λιβύη), μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάλεσε τον πρόεδρο της λεγόμενης βουλής του Χαφτάρ στο Tobruk στην Αθήνα και απείλησε να απελάσει τον πρέσβη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης», σχολιάζει η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.
Παράλληλα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και τα σκωπτικά σχόλια στον τουρκικό τύπο για την αντίδραση της Ελλάδας στη συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης
Η εφημερίδα «Χουριέτ» πρωτοσέλιδα σήμερα κάνει λόγο για «Κίνηση ματ της Τουρκίας» και παραθέτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Η Αθήνα πιάστηκε στον ύπνο», ενώ παράλληλα άλλα μέσα ενημέρωσης μιλούν για «συμφωνία που έκανε έξαλλο το Μητσοτάκη».