«Η προσφυγή στη Χάγη στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», λέει ο πρόεδρος της Κύπρου Η ...
«Η προσφυγή στη Χάγη στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», λέει ο πρόεδρος της Κύπρου
Η προσφυγή στη Χάγη στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνής οργανισμό προκειμένου να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει.
Σε παρατήρηση ότι επειδή η προσφυγή προϋποθέτει αποδοχή και των δύο πλευρών, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης». Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου, υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη αυτό δίδει το δικαίωμα της προσφυγής».
Η Τουρκία εφαρμόζει το τουρκικό «διεθνές» δίκαιο
Ως μια προσπάθεια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δημιουργίας τετελεσμένων με βάση «το τουρκικό διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Ανατασιάδης το «αμφιβόλου νομιμότητας» μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.
Μιλώντας στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το διευρυμένο αυτό δίκτυο συνεργασιών ούτε αποκλείει ούτε στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αλλά, τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και το διάλογο και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας πως η εν λόγω συνεργασία βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως είπε, για όσες των χωρών σέβονται αυτό το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν.
«Συνεπώς η Τουρκία δεν αποκλείεται, αρκεί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο όπως καταγράφεται είτε σε διεθνείς συμβάσεις είτε στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και όχι στο διεθνές δίκαιο όπως η ίδια αυθαιρέτως το ερμηνεύει», τόνισε.
Πρόκειται, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για «μια έκδηλα παράνομη ενέργεια, η οποία παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα παρακτίων κρατών και πάλι σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκριπήδα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».
«Αποθέματα που δεν αποτελούν παρά πηγή συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τιμώντας τις συμβατικές μας υποχρεώσεις είτε προς κράτη είτε προς εταιρείες κολοσσούς προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουμε συνάψει» τόνισε.