Το ελβετικό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση της ένταξης 18 ακόμα χωρών στον μηχανισμό αυτόματων ανταλλαγών οικονομικών στοιχείων (A...
Ο πραγματικός λόγος όμως που οδήγησε στην απόρριψη της Τουρκίας, είναι οι διώξεις κάθε προσώπου θεωρηθεί από το καθεστώς Ερντογάν ως πολιτικός αντίπαλος για τον Ερντογάν και το καθεστώς του, με συνηθέστερη κατάληξη το να κατηγορηθεί για… τρομοκρατία (σ.σ. συνήθως λόγω σχέσεων με τον Φετουλάχ Γκιουλέν). Ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις και εξοντωτικές ποινές, φυλακίσεις, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ
Η συμφωνία ανταλλαγής οικονομικών στοιχείων με τις 18 νέες χώρες του καταλόγου, θα ενεργοποιηθεί το 2021. Η Ελβετία θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών τους, ακόμα και όσων δηλώνουν οικονομική έδρα στην Ελβετία. Οι χώρες αναλαμβάνουν να στείλουν πληροφορίες στην Ελβετία για λογαριασμούς που διατηρούν Ελβετοί στις χώρες αυτές.
Μέχρι στιγμής έχει δώσει πληροφορίες για 3,1 εκατομμύρια λογαριασμούς ξένων στις χώρες που έχουν οικονομική έδρα εκτός Ελβετίας, στα κράτη όπου διαβιούν ή από τα οποία κατάγονται και έχει σε αντάλλαγμα λάβει στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς 2,4 εκατομμυρίων πολιτών της στις 75 χώρες του καταλόγου των συνεργαζομένων χωρών.
Μέχρι στιγμής η Ελβετία έχει συμφωνίες να παίρνει στοιχεία με ένα σύνολο 75 χωρών ανά την υφήλιο, ενώ στέλνει τα δικά της στις 63 από αυτές. Οι 12 που εξαιρούνται, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να παραλάβουν τα στοιχεία των Ελβετών (Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Βρετανικές Νήσοι Τερκς & Κάικος).
Στην άλλη κατηγορία εντάσσονται χώρες οι οποίες απλά δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας στη διαχείριση των στοιχείων (Μπελίζ, Βουλγαρία, Κόστα Ρίκα, Κουρακάο, Μονσεράτ, Ρουμανία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Νήσοι, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία).