Η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την ...
Η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την χώρα του Νείλου, δεν είναι η μόνη επαφή που είχε τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα με το Κάιρο.
Δύο ημέρες πριν γίνει γνωστό στην Αθήνα ότι Τουρκία και Λιβύη προχώρησαν στο μνημόνιο για τα θαλάσσια όρια μεταξύ τους, παραβλέποντας Καστελόριζο, Ρόδο, και Κρήτη, βρέθηκε στην Αίγυπτο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πρώτο θέμα ήταν η εκπαίδευση των Ελληνικών Απάτσι στο Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο και η εκπαίδευση Αιγυπτίων χειριστών ελικοπτέρων σε ελληνικούς εξομοιωτές.
Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν είχε γίνει η πρώτη συνεκπαίδευση με αυτό το πλοίο, οι Αιγύπτιοι είχαν δηλώσει στους έλληνες ομολόγους τους ότι θα πρέπει να νοιώθουν σε αυτό το πλοίο σαν να είναι «δικό» τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα με τα θωρακισμένα ερπυστριοφόρα BMP-1 που αποσύρει ο ελληνικός στρατός και τα παραχωρεί στον αιγυπτιακό.
Θεωρητικά το Κάιρο ενδιαφερόταν αρχικά για να θέσει αυτά τα οχήματα στην χερσόνησο του Σινά όπου υπάρχει έντονη δράση ισλαμιστών ριζοσπαστών και τζιχαντιστών.
Ωστόσο από την στιγμή που Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν πως η κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε με τους Τούρκους δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση, παρά την διεθνή αναγνώριση, πολλά είναι τα σενάρια που γεννιούνται.
Σε πηγαδάκια τόσο δημοσιογραφικά αλλά και όχι μόνο, υπήρξε η ιδέα και η άποψη της πιο ενεργής ενίσχυσης του Χαφτάρ, του αντιπάλου της Τρίπολης, με πιο δραστικό τρόπο. Μια ιδέα που ακούστηκε ήταν ορισμένα, αν όχι όλα τα πρώην ελληνικά BMP-1 να περάσουν από τα χέρια του αιγυπτιακού στρατού στα χέρια των ενόπλων του Χαφτάρ.
Να θυμίσουμε πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει προς ενίσχυση του Σαράτζ πολεμοφόδια, οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο ανασταλτικός παράγοντας για την Αθήνα είναι ότι κάτι τέτοιο θα την ενέπλεκε επί της ουσίας σε ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με την Τουρκία στην Λιβυκή έρημο και κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν, στην φιλοσοφία της ελληνικής πολιτικής ως τρόπος αντίδρασης.
Σε κάθε περίπτωση η Αίγυπτος εφοδιάζει ήδη τον Χαφτάρ με υλικό και από την στιγμή που ο Χαφτάρ έχει εδώ και καιρό δώσει εντολή να στοχεύουν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, δεν θα αποτελέσει έκπληξη στο μέλλον, αν τα πρώην ελληνικά BMP-1 όταν βρεθούν στα χέρια της Αιγύπτου, ξαφνικά θεαθούν κάτω από «άγνωστες» συνθήκες στις τάξεις του πολέμαρχου της Ανατολικής Λιβύης.
Μαρίνος Γκασιάμης - news.gr