Το Πεντάγωνο μάλλον σκέφτεται σαν λύση, να δαπανήσει 440 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των πέντε F-35 που θα αγόραζε η Τουρκία. Μετά...
Το Πεντάγωνο μάλλον σκέφτεται σαν λύση, να δαπανήσει 440 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των πέντε F-35 που θα αγόραζε η Τουρκία. Μετά την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 «ναυάγησε» η πώληση. Ακόμη ένα πλήγμα λοιπόν για την Τουρκία μετά το «χαστούκι» κυρώσεων από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Έτσι, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αγορά τους από το Πεντάγωνο, η οποία θα φτάσει τα 440 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την Εθνική Ασφάλεια (NDAA), που επικαλείται το «Air Force Magazine».
Ειδικότερα, στον σχετικό νόμο που αφορά στο 2020, έχουν κρατηθεί στην άκρη 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι να αποφασιστεί η τύχη των πέντε F-35 που ήταν προορισμένα για την Τουρκία. Επίσης, προβλέπεται το ποσό των 440 εκατομμυρίων δολαρίων στο ενδεχόμενο αγοράς τους από το Πεντάγωνο.
Όταν το Πεντάγωνο απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα τον Ιούλιο, καθώς τα πρώτα κομμάτια των S-400 έφτασαν στο τουρκικό έδαφος, ζητήθηκε από τέσσερις πιλότους, δύο εκπαιδευτές και περίπου 20 στελέχη συντήρησης που εκπαιδεύονταν στις αεροπορικές βάσεις Λουκ και Έγκλιν της Φλόριντα, να φύγουν, σύμφωνα με το Sputnik.
Τι πρέπει να κάνει ο Έσπερ και οι κυρώσεις
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ έχει 90 ημέρες από την έγκριση του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο για να «να δράσει σχετικά με την αποθήκευση, τη συντήρηση και την εκπόνηση σχεδίου τελικής διευθέτηση του εξοπλισμού του τουρκικού αεροσκάφους F-35, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων εξομοιωτών αποστολών, των συστημάτων επίδειξης που τοποθετούνται στο κράνος, των εκπαιδευτών συντήρησης του συστήματος αέρα και του βοηθητικού εξοπλισμού αποστολής».
Η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2020 και θα κοστίσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λορντ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πάντως, ενέκρινε σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των S-400.