Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυν...
Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά και τα επιτελεία έχουν τονίσει ότι έχουν γίνει διερευνητικές ενέργειες.
Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε Viper τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να περάσει και σε μαχητικό 5ης γενιάς, να αποκτήσει δηλαδή στο μέλλον και F-35, αναφέρει το newpost.gr
Το οριστικό «πάγωμα» στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία με ενδεχόμενη οριστική αποπομπή της και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετέχει φούντωσε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τη θέση της.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με σκοπό να παραδοθούν στην Τουρκία-κάποια μάλιστα από αυτά βάφτηκαν και στα χρώματα της τουρκικής αεροπορίας-θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 με το συνολικό κόστος του συμβολαίου όπως είχε ανακοινωθεί να αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια. Έως τώρα η Τουρκία φέρεται να έχει επενδύσει στο πρόγραμμα περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι πέρα από το οικονομικό η ενδεχόμενη απόκτηση των F-35 αποτελεί ζήτημα με πολλές παραμέτρους αφού αυτό προϋποθέτει μεγάλες δομικές αλλαγές σε εξοπλισμό και υποδομές τις οποίες διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. Πόσο μάλλον όταν το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16,του βασικού δηλαδή μαχητικού που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκεται μόλις στην αρχή του.