Δείτε πως εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη που ο ίδιος έστησε. Οι χάρτες, η Ελλάδα και οι γεωτρήσεις μια ανάσα από την Κρήτη! Έ...
Δείτε πως εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη που ο ίδιος έστησε. Οι χάρτες, η Ελλάδα και οι γεωτρήσεις μια ανάσα από την Κρήτη! Έφτιαξε δική του υφαλοκρηπίδα που περιέχει τη μισή Μεσόγειο!
Μπορεί να είχε απέναντί του τρεις δημοσιογράφους αλλά ο υπέρτατος ηγέτης και εκείνος που τα ξέρει όλα, δηλαδή ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε και την δουλειά τους. Σε ένα σκηνικό που το έστησε πιθανότατα ο ίδιος ο Πρόεδρος μαζί με τους συμβούλους του, ο Ερντογάν καθισμένος στην αυτοκρατορική του πολυθρόνα είχε απέναντί του μια μεγάλη οθόνη και έκανε παιχνίδι.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και αυτό που είδαμε ήταν μια πραγματική υπερπαραγωγή. Μόνο όρθιος δεν σηκώθηκε να πάει να δείξει στην οθόνη όλα όσα περιέγραφε. Όμως, το είχε σκηνοθετήσει τόσο καλά που δεν ήταν απαραίτητο να σταθεί όρθιος ο Σουλτάνος.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας». Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.
Γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης
«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο παρουσιαστής Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.
[Libya ile Doğu Akdeniz Mutabakatı]Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımıza rağmen tehdit ettiler ama biz tehditlerle aldırmadık.https://t.co/Hq23nyhAkj pic.twitter.com/0v8tC5vjjh— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 9 Δεκεμβρίου 2019
[Libya ile Doğu Akdeniz Mutabakatı]Cumhurbaşkanı Erdoğan: İçerde ve dışarıda bu mutabakattan rahatsız olanlar var. Rahatsız olanların tek taraflı adımları, oyunları bozuldu.https://t.co/Hq23nyhAkj pic.twitter.com/iduHjn9ADY— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 9 Δεκεμβρίου 2019
«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.
«Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε, ενώ είπε με νόημα ότι τόσο εντός, όσο και εκτός κάποιοι ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο, κυρίως αυτοί που προέβησαν σε μονομερή βήματα και τώρα το παιχνίδι τους χαλάστηκε.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει».