Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχετικού νομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή - Ποια είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπαγώνουν Υ...
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχετικού νομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή - Ποια είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπαγώνουν
Υπογράφηκαν σήμερα οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μirage 2000/-5», σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή (ν. 4650/2019).
Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη.
Στο μεταξύ επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος(ε.α) Θεόδωρος Λάγιος, κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς.
Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, ταξίαρχο (ε.α.) Yair Kula συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έπίσης ο κ. Λάγιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της.
Ποιά εξοπλιστικά προγράμματα ξεπαγώνουν
Σε μια εποχή όπου το ράδιο αρβύλα δίνει και παίρνει με ανεξακρίβωτες και προφανώς απόρρητες πληροφορίες για τις διαθεσιμότητες των μαχητικών αεροσκαφών, των στρατιωτικών ελικοπτέρων και των πολεμικών πλοίων, ο πολιτικός κόσμος της χώρας συμφώνησε στην ανάγκη αναβάθμισης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Θα προτιμούσα -αν είχα να διαλέξω για ποιον λόγο θα έπρεπε να χάνω τον ύπνο μου- να χάσω τον ύπνο μου επειδή ίσως μια μέρα στο μέλλον, σε δέκα χρόνια από τώρα, μια άλλη κυβέρνηση, αντίπαλη, εκδικητική, κακόπιστη, πείτε το όπως θέλετε, θα μου χτυπήσει την πόρτα το βράδυ για να με καλέσει σε μια Εξεταστική ή μια Προανακριτική ως εμπλεκόμενο στα Εξοπλιστικά, παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή πέρασα από αυτό το αξίωμα, που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, και δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω την υπηρεσιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας», εξομολογήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγώντας την απόλυτη προτεραιότητα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία συνεχούς μείωσης των δαπανών για εξοπλισμούς, η κυβέρνηση κινείται με άξονα την υλοποίηση των στοιχειωδών και υποτυπωδών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανατρέψει κεκτημένα δεκαετιών και να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας οικειοποιούμενη θαλάσσιες ζώνες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, βρίσκονται σε ζώνη επήρειας των ελληνικών νησιών.
Στον Προϋπολογισμό του 2020 οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα παραμένουν στα 530 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. Ωστόσο, σχεδόν το 80% αυτών των κονδυλίων είναι ήδη δεσμευμένο για δρομολογημένες προμήθειες, με κεντρική αυτήν του εκσυγχρονισμού 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper. Η αναβάθμιση των F-16 Block 52+ και Block 52+advanced -δηλαδή των πιο σύγχρονων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία- αναμένεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα.
Το πλαίσιο της διακομματικής συναίνεσης για να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα στον τομέα της εθνικής άμυνας επισημοποίησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή», είπε.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν ζητήσει χρηματοδότηση πλέον του μισού δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσουν προγράμματα όπως η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO και το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. «Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση θα γίνει από το νέο ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια για αμυντικές δαπάνες.
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ενέκρινε το θεσμικό πλαίσιο για την προμήθεια ανταλλακτικών που θα διατεθούν μέσα στην επόμενη επταετία για τις ανάγκες των πολεμικών μοιρών με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage. Τα F-16 με τα Mirage είναι ο κύριος κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας και με την αναβάθμισή τους -έστω και καθυστερημένα- επιδιώκεται η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
Το ερώτημα που θέτουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στα Χριστούγεννα του 2019 για να λυθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες. «Την εποχή της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος όπλισε τον Στρατό διά του συνδικαλισμού, αυτή ήταν η συμβολή του στην άμυνα της χώρας», σχολίασε αιχμηρά στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στην απραξία των τελευταίων ετών που τρέχει σήμερα να καλύψει η κυβέρνηση.
Ποια είναι η λύση για την επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου; UAVs από το Ισραήλ που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει συμφωνήσει να παραλάβει τις επόμενες εβδομάδες. Σε καλό δρόμο είναι και το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων 214 τύπου «Παπανικολής» μέσω της απόκτησης πλεοναζόντων υλικών που παρέμεναν αναξιοποίητα σε αποθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η κατασκευή επιπλέον τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις.
Βασική επιδίωξη των επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η βελτίωση των ποσοστών διαθεσιμότητας κρίσιμων οπλικών συστημάτων παράλληλα με τη διασφάλιση κρίσιμου φόρτου καυσίμων, βλημάτων, πυραύλων και άλλων πυρομαχικών. Την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφάσισε τη διάθεση επιδόματος 120 ευρώ σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου ως μια πρώτη ένεση ρευστότητας, ενδεικτική της διάθεσης για ανταμοιβή των προσπαθειών των Ελλήνων στρατιωτικών.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι εξάλλου οι συζητήσεις με τη Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών DGA και την ελεγχόμενη από το Γαλλικό Δημόσιο Naval Group για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra, που ωστόσο δεν θα είναι διαθέσιμες πριν από το 2024. Κρίσιμη σημασία έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ πώς μπορούν να εξοπλιστούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Για τους γνωρίζοντες τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας το ζητούμενο είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά, όμως ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί την αισιοδοξία του, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι «οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται».