Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΙ ΚΑΗΜΟΣ... Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος: Ψηφίζεται 22 Ιανουαρίου - Τι αλλάζει στο μπόνους εδρών

«Τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος τέθηκε επί τάπητος και στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πο...

kalpi_main_again

«Τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος τέθηκε επί τάπητος και στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βλέποντας ότι δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση των κομμάτων, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αρχικά, το βράδυ της Παρασκευής, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το opengov.gr.




Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο νέος εκλογικός νόμος θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, προτού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τίθεται από σήμερα 10.1.2020 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Εκλογή Βουλευτών».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους είχε δώσει το κείμενο του νέου εκλογικού νόμου, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «περάσει» τις προωθούμενες αλλαγές ακόμα και με 158 ψήψους, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Το σημαντικότερο στοιχείο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, είναι το εξής: εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Τέλος εάν λάβει πάνω από 40%, θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.