Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αίγυπτος: Σύλληψη 4 εργαζομένων του τουρκικού πρακτορείου Anadolu…

Οι αρχές της Αιγύπτου απήγγειλαν κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» εναντίον των τεσσάρων εργαζόμενων στο τουρκικό κρατικό πρα...


Οι αρχές της Αιγύπτου απήγγειλαν κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» εναντίον των τεσσάρων εργαζόμενων στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, λίγη ώρα μετά τη σύλληψή τους στο Κάιρο. Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου εκτίμησε ότι το γραφείο του Anadolu στο Κάιρο είναι βιτρίνα «για μια βάση χάκερς (…) στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».




Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συλληφθέντες εργάζονταν «με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα» της Αιγύπτου. Οι τέσσερις εργαζόμενοι, τρεις Αιγύπτιοι και ένας Τούρκος, έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία. Ο Τούρκος υπήκοος είναι ο Χιλμί Μπαλτζί, ο οικονομικός και διοικητικός υπεύθυνος του γραφείου του Anadolu στο Κάιρο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε χθες τον επιτετραμμένο της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου στα γραφεία του Anadolu. Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, χαρακτήρισε την έρευνα «εχθρική απόπειρα εναντίον των εργαζομένων του Anadolu από την πραξικοπηματική ηγεσία της Αιγύπτου», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχος και των δύο χωρών, ανακοίνωσαν χθες ότι καλεί «την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους συλληφθέντες δημοσιογράφους» και να επιτρέψει «τον ελεύθερο και ανοικτό Τύπο». Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εκτίμησε σε ανακοίνωσή της ότι «οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο δεν θα πρέπει να εργάζονται με τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να κερδηθούν πόντοι στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ χωρών».

«Οι αρχές πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους συλληφθέντες εργαζόμενους του Anadolu», τόνισε η CPJ, η οποία ζήτησε από το Κάιρο «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις κατηγορίες της διασποράς “ψευδών ειδήσεων” για να παρενοχλήσει και να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης». Η Αίγυπτος βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, μετά την Κίνα και την Τουρκία, σύμφωνα με την CPJ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ