Κραυγή αγωνίας από επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ! Καλούν την υφήλιο να προετοιμαστεί για πανδημία. Ο κοροναϊός εξαπλώνετ...
Κραυγή αγωνίας από επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ! Καλούν την υφήλιο να προετοιμαστεί για πανδημία. Ο κοροναϊός εξαπλώνεται ραγδαία, 81 οι θάνατοι, 2.840 τα κρούσματα, πάνω από 6.000 τα ύποπτα κρούσματα! Ψάχνουν ακόμη από που ξεκίνησε η επιδημία και ετοιμάζουν εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ. Πέμπτο κρούσμα στην Αυστραλία, απομακρύνει τους πολίτες της και η Γερμανία.
Στηριζόμενοι σε μαθηματικά μοντέλα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) εκτιμούν πως ίσως ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κοροναϊό ξεπερνά τις 40.000! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 81, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 2.840 και τα πιθανά κρούσματα ξεπερνούν τις 6.000, αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε 24 ώρες!
Ο κοροναϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία, προειδοποίησαν οι επιστήμονες του HKU. «Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε πανδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ‘ όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.κοροναϊός
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.
Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία.
Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Όμως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα. «Περιμένουμε να δούμε ανθεκτικές εστίες της επιδημίας και στις άλλες μεγαλουπόλεις», προειδοποίησε.
Καθώς οι πόλεις αυτές αποτελούν περιφερειακούς ή διεθνείς κόμβους για τις μεταφορές, είναι «πολύ πιθανόν» ο ιός να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με βάση αυτές τις νέες εστίες», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές, ο επιστήμονας λέει ότι είναι «απολύτως σωστά», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά «πιθανόν να μην είναι επαρκή για να μεταβάλουν την πορεία της επιδημίας προς τις άλλες μεγαλουπόλεις».
Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα συνεργαζόμενα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κέντρα.