Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιστήμονες μελέτησαν τα απόβλητα 60 εκατομμυρίων ανθρώπων και βρήκαν το πιο δημοφιλές ναρκωτικό παγκοσμίως!

Επιστήμονες πέρασαν χρόνια ελέγχοντας απόβλητα 60 εκατομμυρίων ανθρώπων για να βρουν κοκαΐνη, αμφεταμίνες και MDMA, ώστε να φτιάξουν έναν π...


Επιστήμονες πέρασαν χρόνια ελέγχοντας απόβλητα 60 εκατομμυρίων ανθρώπων για να βρουν κοκαΐνη, αμφεταμίνες και MDMA, ώστε να φτιάξουν έναν πλήρη χάρτη απόβλητων χρήσης παράνομων ναρκωτικών, σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως.






Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction, η χρήση κόκας αυξάνεται στην Ευρώπη, η μεθαμφεταμίνη συναντάται πιο πολύ στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλασία και η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης MDMA.

«Είναι η μεγαλύτερη μελέτη επιδημιολογίας αποβλήτων από άποψη αριθμού πόλεων (120), χωρών (37) και διάρκειας (2011-17)», δήλωσε η ομάδα, που ήταν υπό την καθοδήγηση της Iria González-Mariño, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα.

«Τα στοιχεία που βρήκαμε για την κοκαΐνη, την αμφεταμίνη, τη μεθαμφεταμίνη και το MDMA έδειξαν μια συνολική εικόνα χωροχρονικών τάσεων χρήσης», είπαν στη μελέτη η González-Mariño και οι συνάδελφοί της.

Η δειγματολειψία αποβλήτων για υπολείμματα ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος για την ανίχνευση μοτίβων στην παγκόσμια αγορά παράνομων ναρκωτικών την τελευταία δεκαετία. Προηγούμενες μελέτες έχουν εστιάσει στη χρήση ναρκωτικών σε επιλεγμένες πόλεις ή σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως την ολική ηλιακή έκλειψη του 2017, αλλά η González-Mariño και οι συνάδελφοί της έκαναν μια διεθνή προσέγγιση.

Η ομάδα άρχισε να παίρνει δείγμα αποβλήτων από ευρωπαϊκές πόλεις το 2011 και επέκτειναν την έρευνα στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Μαρτινίκα, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα, στο Ισραήλ από το 2014 ως το 2017.



Η ομάδα απέφυγε να συλλέγει δείγματα κατά τη διάρκεια εορτών, όταν η υψηλότερη χρήση ναρκωτικών μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα και προσπάθησε να υπολογίσει την μόλυνση από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αφήνουν τα ίδια χημικά αποτυπώματα με τις παράνομες εκδοχές. Για παράδειγμα, το δείγμα από το Σιάτλ δείχνει υψηλή χρήση μεθαμφεταμίνης στην πόλη, αλλά τα ευρήματα μπορεί να επηρεάζονται από νόμιμα φάρμακα που συνταγογραφούνται για διαταραχές ελλειμματικής προσοχής/ υπερδραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική χρήση ναρκωτικών ήταν πιο έντονη σε πόλεις όπως η Αμβέρσα, το Άμστερνταμ, η Ζυρίχη, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, ενώ πόλεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά υπολειμμάτων ναρκωτικών στα απόβλητα.

Η κόκα ήταν πιο δημοφιλής στο Λονδίνο, το Μπρίστολ, το Άμστερνταμ, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Σεν Γκάλεν και την Αμβέρσα. Η αμφεταμίνη ήταν υψηλή σε Βαρκελώνη, Γενεύη, Βέρνη, Ζυρίχη, Ντόρτμουντ και Βερολίνο, αλλά η χρήση μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενώ η Ολλανδία έχει τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης MDMA, το ναρκωτικό ήταν επίσης δημοφιλές σε Ελσίνκι, Όσλο, Βρυξέλλες, Ντόρτμουντ, Ζάγκρεμπ, Ζυρίχη, Γενεύη και Βαρκελώνη.

Συνολικά, τα στοιχεία λίγο ή πολύ συνάδουν με άλλες μετρήσεις παράνομης χρήσης ναρκωτικών. «Γενικά, τα συμπεράσματα ταιριάζουν με αυτά που έχουμε από έρευνες, τυχαία δεδομένα κλπ», είπε σε ένα μέιλ η González-Mariño. «Το ενδιαφέρον στη μεθοδολογία μας είναι ότι δίνει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο (τα δείγματα λαμβάνονται και αναλύονται μέσα σε λίγες μέρες) έτσι έχουμε αποτελέσματα πιο γρήγορα απ’ ό, τι άλλοι δείκτες.
Ως παράδειγμα, θυμάται πως η ομάδα της προβληματίστηκε όταν είδε μια αύξηση στη βενζοϋλεκγονίνη, τον μεταβολίτη στην κοκαΐνη, στις ευρωπαϊκές πόλεις από το 2016 ως το 2017. Μήνες αργότερα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθαρότητα της κοκαΐνης είχε αυξηθεί εκείνη την περίοδο, πράγμα που αιτιολογούσε τα υψηλότερα επίπεδα βενζοϋλεκγονίνης στα απόβλητα.

Η González-Mariño επίσης έκανε δειγματοληψία για ενδείξεις χρήσης κάνναβης, αλλά το ψυχοδραστικό συστατικό του ναρκωτικού, η τετραϋδροκανναβιδιόλη (THC) – ήταν πιο δύσκολο να αναγνωριστεί επειδή ενώνεται εύκολα με τα σωματίδια των αποβλήτων.



«Το πρωτόκολλο ανάλυσης για να την εξάγουμε και να την αναλύσουμε πρέπει να βελτιωθεί», είπε η González-Mariño. «Είναι μια δύσκολη ουσία αλλά είμαι σίγουρη ότι με τις νέες μεθόδους μας θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την THC στις επόμενες μελέτες μας».

Αυτά τα δεδομένα είναι χρήσιμα για κοινότητες που θέλουν να εντοπίσουν τη ροή των παράνομων ναρκωτικών και να αντιμετωπίσουν τα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με αυτά. Η González-Mariño και οι συνεργάτες της ελπίζουν να επεκτείνουν την έρευνα σε άλλες πόλεις και ίσως να αρχίσουν να κάνουν δοκιμές για άλλες ουσίες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Αυτή η μεθοδολογία μπορεί να επεκταθεί στην αξιολόγηση συνηθειών (όπως κατανάλωση νόμιμων ουσιών όπως αλκοόλ ή καπνού) και της έκθεσης σε ρυπαντικούς παράγοντες (όπως πλαστικοποιητές και εντομοκτόνα), έτσι ο τομέας εφαρμογής του είναι υποσχόμενος και δεν περιορίζεται στα παράνομα ναρκωτικά».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

www.vice.com