Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μπορέλ (Ε.Ε.) : «Δεν θα αρέσει σε κανέναν να έχουμε ρωσικές και τουρκικές βάσεις στις ακτές της Λιβύης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη, εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία την Κυριακή...

Μπορέλ: «Δεν θα αρέσει σε κανέναν να έχουμε ρωσικές και τουρκικές βάσεις στις ακτές της Λιβύης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη, εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία την Κυριακή στο Βερολίνο, ωστόσο τα μέσα που διαθέτουν πολλά κράτη μέλη είναι περιορισμένα, υπογράμμισαν την Παρασκευή διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.




Το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Αν επιτευχθεί εκεχειρία την Κυριακή στη Λιβύη (κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνεται στο Βερολίνο), η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και την επίβλεψη της εκεχειρίας αυτής, ενδεχομένως με στρατιώτες, στο πλαίσιο μιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο ίδιος ήταν πολύ προσεκτικός όταν μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη.

«Θα πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της ΕΕ μια συζήτηση για την συνδρομή μας προκειμένου να τηρείται αυτή η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων, και ειλικρινά, δεν ξέρω ποιός θα τα επιβαρυνθεί», είχε παραδεχτεί μιλώντας στο Στρασβούργο, σε μια αναφορά στις περιορισμένες δυνατότητες των κρατών μελών.

Ο κύριος στόχος της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου είναι να εμποδίσει ξένες αναμίξεις, κυρίως με την παρεμβολή στρατιωτικής δύναμης.

«Μια συμφωνία των λιβυκών πλευρών και μια εντολή του ΟΗΕ θα αποτελούν προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε δράση της ΕΕ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος ενός κράτους μέλους στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ θα είναι σε θέση να παράσχει μια τέτοια συνδρομή;

Το ερώτημα έχει τεθεί ήδη στα κράτη μέλη και η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά κράτη μέλη δεν είναι πλέον σε θέση να στείλουν στρατεύματα ή, όπως η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις να το κάνουν, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Το Βερολίνο αρνείται συνεπώς να στείλει ειδικές δυνάμεις το Μαλί «λόγω του κινδύνου για την ασφάλειά τους», υπογράμμισε.