«Η συμφωνία που υπογράψαμε με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμη και πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο». «Έχουμε την μεγαλύτερη ...
«Η συμφωνία που υπογράψαμε με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμη και πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο». «Έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και άρα το δικαίωμα να μιλήσουμε για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή». «Το ανακοινωθέν των πέντε χωρών βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα».
Με μια οργισμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στα συμπεράσματα της πενταμερούς Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας που έγινε στο Κάϊρο. Η Τουρκία στην ανακοίνωση αυτή υποστηρίζει ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και άρα έχει δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή. Κάνει λόγο για ψευδή επιχειρήματα από τις πέντε χώρες λέει ότι όσα έχει υπογράψει με την Λιβύη είναι νόμιμα.
«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.
Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.
Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.
Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».