Ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων ( Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα- PDIU) εξέφρασε τις ανησυχίες...
Ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων ( Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα- PDIU) εξέφρασε τις ανησυχίες του για την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ιδιαίτερα με το πρότυπο της απογραφής της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Πιστεύει ότι μια ελεύθερη απογραφή των εθνικοτήτων στην Αλβανία θα ανοίξει επικίνδυνες αξιώσεις από την Ελλάδα. Προτρέπει την αλλαγή της απογραφής και όχι «όπως υποστηρίζεται από την Αθήνα και ανέχονται τα Τίρανα».
Στη συζήτηση η οποία έγινε σε τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας, στην εκπομπή Top Talk, με τον δημοσιογράφο Ντένις Ντουρνιάϊα, ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων εξέφρασε τους φόβους του, με τα στοιχεία που ενδεχομένως θα αναδειχθούν για την ελληνική μειονότητα κατά την απογραφή του πληθυσμού.
Τι σας ανησυχεί σε αυτήν την περίπτωση; Ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Σπετίμ Ιντρίζι
«Κοίταξε, η απογραφή δεν είναι στοιχείο για να αναδειχθούν οι μειονότητες. Οι μειονότητες ορίζονται από το 1937, αν μιλάμε για την ελληνική μειονότητα και υπήρχαν δύο μειονοτικές περιοχές, που σήμερα έγιναν δήμοι».
«Ξέρετε το ήμισυ του αλβανικού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 30 τοις εκατό των Αλβανών δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την απογραφή και φυσικά και το 30% της μειονότητας θα απουσιάζει λαμβάνοντας την επίσημη άποψη.
Υπήρχε πάντοτε μια ανησυχία για την απογραφή και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την εκπροσώπησή τους ή για την παρουσία τους», ανέφερε ο ηγέτης του PDIU.
Συνέχισε:
Πρέπει να εξηγήσω με σαφήνεια εδώ ότι το ζήτημα των μειονοτήτων δεν είναι θέμα για το πως αισθάνεται κανείς, αλλά πρέπει να το αποδείξεις. Σε αυτό παραπέμπω στο μόνιμο δικαστήριο της διεθνούς δικαιοσύνης του 1930 το οποίο έδωσε τον ορισμό που αναφέρει «η ύπαρξη μιας μειονότητας είναι πραγματικό ζήτημα και όχι ζήτημα δικαίου ή τι νιώθεις».
Υπάρχει ακόμη μια συζήτηση σήμερα και δεν υπάρχει συμφωνία ούτε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για τον ορισμό των μειονοτήτων.
Έτσι, μιλάμε για ατομικά δικαιώματα επειδή υπάρχουν και πολλές μειονότητες εθνικές, γλωσσικές, πολιτιστικές και άλλες μειονότητες.
Το γεγονός ότι αυτό το ερώτημα περιλαμβάνεται στην απογραφή δημιουργεί βεβαίως νόμιμη ανησυχία. Αυτό είναι αναμφισβήτητα μια από τις απαιτήσεις του Μητσοτάκη.
Οι κίνδυνοι από την Ελλάδα
Ο πρόεδρος των Αλβανοτσάμηδων επεσήμανε τον κίνδυνο μιας παρουσίας από την απογραφή του πληθυσμού, η οποία θα δείχνει κατακόρυφη αύξηση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
«Οι κίνδυνοι εδώ είναι από τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις της Ελλάδας. Μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει τυπικά σε ισχύ το νόμο του πολέμου. Βρισκόμαστε σε μια χώρα που οι προδότες της Φλωρεντίας το 1919 δεν καθόρισαν ούτε τα σύνορα (με την Ελλάδα).
Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία ούτε για χερσαία ούτε για τα θαλάσσια σύνορα, επιπλέον (η Ελλάδα) δεν αναγνωρίζει ούτε το ζήτημα των τσάμηδων, ούτε καν το Κοσσυφοπέδιο», είπε, μεταξύ των άλλων, ο Ιντρίζι.
27.al
--
The Hellenic Information Team