Στην Άγκυρα έχουν πολύ χιόυμορ καθώς την αποστολή νέων στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη σταματάει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξω...
Στην Άγκυρα έχουν πολύ χιόυμορ καθώς την αποστολή νέων στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη σταματάει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν πρόκειται να στείλει επιπλέον συμβούλους ή στρατεύματα».
Φυσικά πρόκειται περί ανέκδοτου καθώς η Άγκυρα προωθεί Τουρκμένους μισθοφόρους τζιχαντιστές τους οποίους ναι μεν πληρώνει αλλά επισήμως κανείς δεν μπορεί να εμπλέξει την Τουρκία στην λιβυκή σύρραξη.
Άλλωστε επί της ουσίας στα πεδία των μαχών πολεμάνε εξαρχής οι «εκπρόσωποι» της Άγκυρας. Η αλήθεια είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των μαχών η Άγκυρα δεν θέλει να ρισκάρει το δικό της στρατιωτικό δυναμικό καθώς έχει άφθονο και κυρίως αναλώσιμο «κρέας» στις τάξεις των ισλαμιστών μισθοφόρων που δρουν στην Συρία.
«Συμφωνήσαμε ότι η εκεχειρία πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλοι είναι δεσμευμένοι σ’ αυτό» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς αν η Άγκυρα θα στείλει νέους στρατιωτικούς συμβούλους στην εμπόλεμη χώρα.
Την ίδια ώρα, γνωστοποίησε ότι η επόμενη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη θα λάβει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί για την ακριβή ημέρα. Νομίζω ότι ο Χάικο Μάας (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας) θα συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Εμείς έχουν ήδη υποστηρίξει την ιδέα πραγματοποίησης μιας νέας συνάντησης».
Όσον αφορά την απόφαση της Διάσκεψης του Βερολίνου για την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Λιβύη ή σε όσες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο.
«Θα επιμείνουμε στην πολιτική διαδικασία και πώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή» συμπλήρωσε, με νόημα.
Ειδική αναφορά έκανε και στη συμφωνία για τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
«Προτιμάμε να τους αφήσουμε μόνους. Στο μέλλον, εφόσον χρειαστούν βοήθεια ή μεσολάβηση, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλακούν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στις εργασίες της επιτροπής, η συνεδρίαση της οποίας έχει οριστεί για τις 28 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Εκτίμησε πάντως, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «είναι πολύ σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της εκεχειρίας και στη συμφιλίωση» των δύο πλευρών.
«Πάνω απ’ όλα, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγέζ αλ Σάρατζ». pronews.gr