Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη

Ανοικτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη, σημειώνοντας πως κάποιος θα πρέπει ...



Ανοικτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη, σημειώνοντας πως κάποιος θα πρέπει να εποπτεύει την κατάπαυση του πυρός.





Σε δηλώσεις του, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις "ιδού μία κατάπαυση του πυρός" και να την ξεχάσεις...Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να επαναληφθεί η ναυτική αποστολή της ΕΕ ανοικτά της Λιβύης, ο Μπορέλ ξεκαθάρισε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Τι θα επιδιώξει η ΕΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ιταλία για την ανάγκη της επαναφοράς της ναυτικής επιχείρησης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και θα συζητήσουν τους τρόπους συμβολής τους στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η επιχείρηση Sophia δημιουργήθηκε το 2015 με στόχο την αντιμετώπιση των διακινητών και τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό την Λιβύη. Διακόπηκε τον Μάρτιο 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην ναυτική επιχείρηση.

«Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε. Θα το συζητήσουμε», είπε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Sophia εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του Σαλβίνι. Αλλά σήμερα ο Σαλβίνι δεν υπάρχει πια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Η εντολή για την ναυτική επιχείρηση Sophia παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 και πραγματοποιείται μέσω αποστολής αεροπορικής παρακολούθησης. «Θα πρέπει να δούμε την θέση της Ιταλίας», δήλωσε εκπρόσωπος κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δεν έκανε καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

Σε μήνυμά του στο Facebook διαβεβαίωσε ότι «η Ιταλία ζητεί την τήρηση του εμπάργκο όπλων, με την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε όποιον το παραβιάζει και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στην ειρηνευτική ακολουθία στην Λιβύη».

«Οι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα τις παρουσιάσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ