«Αξονας» Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ (ναι, η Τουρκία είναι θεωρητικά ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ), μετά την δολοφονία του ισχ...
Πρόκειται για ενεργοποίηση της ομάδας των συμφωνιών της Αστάνα (πλην της Συρίας), η οποία απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά
Ο Σοϊγκού με τον Φιντάν συζήτησαν τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν για «να περιοριστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή».
Ο πανίσχυρος Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ, έχει εξελιχθεί στο άνθρωπο των δύσκολων αποστολών για λογαριασμό του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν, ειδικά μετά το πραξικόπημα.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας μίλησε εν συνεχεία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, υποστράτηγο Μοχαμάντ Μπαγερί.
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν συζητήθηκαν τα «πρακτικά βήματα» που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Επίσης υποσχέθηκε κάθε στήριξη στην προσπάθεια του Ιράν να στηρίξει την εδαφική του ακεραιότητα.
Λίγο αργότερα η Μόσχα τόνισε ότι «δεν διαβλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων μετά την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί περαιτέρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς», κάνοντας σαφές ότι στηρίζει την απόφαση του Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία αυτή και στους στόχους της και ότι θεωρεί πώς «Η διαφύλαξη των συμφωνιών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους τους εταίρους», τόνισε.Οπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, επικοινωνία με τους Ιρανούς σε ανώτατο επίπεδο, είχαν και Κινέζοι αξιωματούχοι που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ασφάλεια του Ιράν και του καθεστώτος: Το Ιράν είναι η βασική πηγή πετρελαίου της Κίνας.