Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φίνταν, συναντήθηκε την (περασμένη) Δευτέρα με τον Σύριο ομόλογό τ...
Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φίνταν, συναντήθηκε την (περασμένη) Δευτέρα με τον Σύριο ομόλογό του, Αλί Μαμλούκ, στη Μόσχα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των δύο αξιωματούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις στη Συρία και το Ιράν τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η δημόσια συνάντηση στη Ρωσία είναι ένδειξη ότι η Άγκυρα άρχισε να παραδίδεται στην πίεση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στο συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την προσωπική τους σχέση για να βρουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τη μακρόχρονη σύγκρουση.
Οι παράλληλες συναντήσεις μεταξύ αρχηγών πληροφοριών από την Άγκυρα και τη Δαμασκό δείχνουν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν προσπαθούν επίσης να επιλύσουν τις διαφορές τους στη Συρία, όπου και πάλι υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές.
Ο επικεφαλής πληροφοριών του Άσαντ ανέφερε ότι υπέβαλε τρεις απαιτήσεις στον Τούρκο ομόλογό του:
Η αναγνώριση από την Τουρκία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Συρία και η απόσυρση από την Άγκυρα των τρομοκρατικών στοιχείων από την Ιντλίμπ για να ανοίξουν οι αυτοκινητόδρομοι Μ-4 και Μ-5.
Δεν είναι ακόμη σαφές, πώς ο αρχηγός της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανταποκρίθηκε στα αιτήματα αυτά, η συγκατάθεση των οποίων θα ισοδυναμούσε με μια σχεδόν πλήρη συνθηκολόγηση.
Από το 2011, ο Ερντογάν πολέμησε σκληρά για να ανατρέψει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ και να αντικαταστήσει την κυβέρνησή του με μια διοίκηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πιστή στην Άγκυρα.
Το 2017, ο Ερντογάν αποκάλεσε δημόσια τον ηγέτη της Συρίας ως «τρομοκράτη» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία «με έναν πρόεδρο της Συρίας που σκότωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες του».
Κατά συνέπεια, η τουρκική κυβέρνηση βοήθησε την υποστήριξη και εκπαίδευση σε μια σειρά αντιπάλων του Άσαντ , συμπεριλαμβανομένων στοιχεία τζιχάντ μεταξύ των τάξεων τους.
Η κυβέρνηση Άσαντ, ωστόσο, παραμένει σταθερά εδραιωμένη, κυρίως υποστηριζόμενη από τους συμμάχους του, Ρώσους και Ιρανούς.
Αυτή η εξέλιξη στο πεδίο της μάχης, οδήγησε σε μια « ιστορική » συμφωνία στο Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία δημιούργησε τη «ασφαλή ζώνη» στη Συρία, την οποία είχε ζητήσει από καιρό η Άγκυρα.
Η συμφωνία επέτρεψε επίσης στις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης να επανέλθουν στις παραμεθόριες περιοχές από τις οποίες απουσίαζαν εδώ και χρόνια.
Η επίσημη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των Τούρκων και Σύριων αρχηγών κατασκοπείας δείχνει ότι ο Ερντογάν πλησιάζει στην αναγνώριση του καθεστώτος Άσαντ σε αντάλλαγμα της περαιτέρω συνεργασίας της Μόσχας στη Λιβύη και τη Συρία.
Η αξιοσημείωτη ικανότητα του Πούτιν να αναστρέψει τις φιλοδοξίες της Ερντογάν στη Συρία και να αναγκάσει μια επίσημη συνάντηση μεταξύ Τούρκων και Σύριων αξιωματούχων είναι ακόμη μια υπενθύμιση ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη και ικανή να καλύψει το κενό που απομένει από τη μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Foundation for Defense of Democracies
--
The Hellenic Information Team