Οι εντάσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας κλιμακώνονται με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, μετά το γνωστό περιστατικό σύλληψ...
Για χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας ήταν και παραμένουν τεταμένες, εξαιτίας της σφοδρής υποστήριξης της Άγκυρας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και στα σχέδια της κατά του καθεστώτος του Αιγυπτίου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
"Η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να συλλάβουν τους υπαλλήλους μας, μοιάζει με δήλωση του Καΐρου, ότι αρνείται οποιαδήποτε συμφιλίωση με την Τουρκία και προχωρά στην κλιμάκωση, παρά την έκκληση του Γ. Ακτάι, επικεφαλής συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος κάλεσε την Αίγυπτο να διαπραγματευτεί για την επίλυση των κρίσεων μεταξύ τους".
Ο Μπαγιούμι σημείωσε ότι "οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν μετά από αυτή την επιδρομή και η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί με σφοδρότητα".
Υπενθυμίζουμε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν εισβάλει στο γραφείο του Τουρκικού Οργανισμού Anadolu στο Κάιρο, στις 14 Ιανουαρίου και συνέλαβαν τέσσερις εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και έναν Τούρκο υπήκοο.
Ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον απελευθερωθεί, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προφανώς δεν παραιτήθηκε από κατηγορίες και φαίνεται πρόθυμη να δει την υπόθεση διαφορετικά.
Η Fatima Sarraj, δικηγόρος υπεράσπισης των συλληφθέντων του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή αστυνομία εξέδωσε απόφαση για απελευθέρωση των δημοσιογράφων μετά από πολλές ώρες κράτησής τους, με εγγύηση ύψους 10.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου $633) εν αναμονή περαιτέρω διαδικασιών.
Η Φατίμα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, ότι η απελευθέρωσης τους "δεν σημαίνει ότι οι κατηγορίες έχουν αρθεί. Η υπόθεση συνεχίζεται και οι κατηγορίες εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη η φυλάκιση αυτή τη στιγμή. Οι τέσσερις συλληφθέντες, δεν έχουν το δικαίωμα φυσικά να φύγουν από την χώρα, μέχρι την επίλυση της υπόθεσης".
Η δράση της τουρκικής MIT και οι συλλήψεις που... έρχονται
Σε επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "συμμετείχε σε μια εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων, η οποία χρηματοδοτούνταν από την μουσουλμανική αδελφότητα και υποστηρίζονταν από την Τουρκία".
Ο Χάφεζ δήλωσε στην Al-Monitor: "Όλα τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν κατά του Anadolu είναι νόμιμα και οι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν είναι αληθείς".
Πρόσθεσε ότι "οι έρευνες δείχνουν ότι το γραφείο χρησιμοποιούνταν ως ένα παράθυρο επικοινωνίας με τους Αιγυπτίους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την Αίγυπτο και να καταστρέψουν την φήμη της. Επομένως, η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και της φήμης μιας χώρας αποτελεί παραβίαση".
Μια πηγή ασφάλειας αποκάλυψε στην Al-Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας ότι, "οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν λίστες με τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και του διοικητικού προσωπικού που συνεργάστηκαν με το Anadolu, μετά από επιδρομές στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου ειδήσεων.
Είναι γνωστό επίσης ότι η ΜΙΤ έχει δεκάδες συνεργούς της στην Αίγυπτο και αναμένουμε σύντομα νέο κύμα συλλήψεων από τις αιγυπτιακές αρχές. Τα ονόματα ελέγχονται επί του παρόντος για να εξακριβωθεί ότι δεν εμπλέκονται σε πράξεις που στοχεύουν στην εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου".
Η απάντηση του Σίσι λοιπόν στα σχέδια “φιλίας” του Ερντογάν, καλό είναι να γίνουν παράδειγμα για όλους τους ηγέτες της περιοχής, μιας και ο συγκεκριμένος Τούρκος πολιτικός έχει χάσει πλέον το μέτρο. pentapostagma.gr