Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει το Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι Τούρκοι χάκερς ρίχνουν κυβερνητικές ιστοσελίδες σε Ευρώπη κ...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνοεπιθέσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης κατασκοπίας και αφορά και τα πρόσφατα προβλήματα σε ιστότοπους της ελληνικής κυβέρνησης.
Θύματά τους έπεσαν και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ιρακινής κυβέρνησης.
Όπως ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι, οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης κατασκοπίας που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.
Οι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τρία στοιχεία:
- την ταυτότητα και τις τοποθεσίες των «θυμάτων» (περιλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία),
- τις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις, στις οποίες πιστεύεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί «υποδομές» από την Τουρκία,
- τις πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικά αρχεία, τα οποία οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αναφέρουν αναλυτικά.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας το δημοσίευμα του Reuters. Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας αρκέστηκε να αναφέρει πως και η ίδια η Τουρκία έχει πέσει θύμα επιθέσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι το κυβερνητικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει τεθεί σε κίνδυνο. Η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας έχουν «άμεση επίγνωση των επιθέσεων», ωστόσο δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Η ιρακινή κυβέρνηση δεν σχολίασε.