Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Sueddeutsche Zeitung: Το Οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη

«Η Τουρκία διέρχεται οικονομική κρίση, είναι αποδυναμωμένη πολιτικά, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν ρισκάρει επικίνδυνες συρράξεις με τους γεί...

SΖ: Το Οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη

«Η Τουρκία διέρχεται οικονομική κρίση, είναι αποδυναμωμένη πολιτικά, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν ρισκάρει επικίνδυνες συρράξεις με τους γείτονες κυνηγώντας παλιά μεγαλεία», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις βλέψεις του Τούρκου προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο, τις ευρύτερες διεργασίες στην περιοχή και την απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, επιχειρώντας μια αναδρομή στην εξέλιξη του νεοοθωμανισμού, ως στοιχείου της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή που επικεφαλής της διπλωματίας της ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου – ο οποίος πλέον έχει ιδρύσει δικό του κόμμα.




Όπως παρατηρεί η SZ «μια δεκαετία αργότερα η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση, έχει παραλύσει πολιτικά και πολιτιστικά.

»Μόνο το οθωμανικό όνειρο δεν έχει χαθεί, το οποίο τώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

»Τα τουρκικά στρατεύματα θα γράψουν ιστορία στη Λιβύη, είπε ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τη Λιβύη “αδελφό λαό”».

Το σχόλιο αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις του Ερντογάν το 2016, ότι η Ρόδος και η Κως είναι τουρκικά νησιά, οι οποίες είχαν εκληφθεί σαν να ήθελε «να τινάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης στον αέρα».

Όπως σημειώνει η SZ, αυτό για την Αθήνα «ήταν μέγιστη πρόκληση.

»Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι χαλαρές.

»Η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που υποστήριζαν αποφασιστικά μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για λόγους αυτοπροστασίας:

»Μια Τουρκία συνδεδεμένη με την Ευρώπη θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη για μια μικρή Ελλάδα από έναν ασταθή γείτονα, που παίζει παιχνίδια λόγω μεγέθους».

Σε όλα αυτά προστίθεται τώρα και η συμφωνία Toυρκίας-Τρίπολης, στην οποία «η Άγκυρα σκόπιμα αγνόησε το γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά της Ρόδου, της Κω και της Κρήτης βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της» αναφέρει το σχόλιο, σύμφωνα με τη DW.

Τέλος αναφορικά με τη διαμάχη γύρω από το φυσικό αέριο και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων το σχόλιο βλέπει σημεία σύνδεσης και παρατηρεί:

«Πόσο στενά συνδέονται τα δύο γεγονότα φάνηκε την Πέμπτη: στην Άγκυρα το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε να στείλει τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη και στην Αθήνα οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να κατασκευάσουν έναν παράλογα ακριβό υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 2000 χλμ από το Ισραήλ στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ιταλία.

»Από τεχνική και οικονομική άποψη θα είναι μια περιπέτεια.

»Το ότι τώρα το θέμα αυτό εξετάζεται αποδεικνύει πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά και τι θα συμβεί εάν η διπλωματία αντικατασταθεί από επιδείξεις ισχύος».