«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε το Σάββατο ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεί...
«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε το Σάββατο ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας επίσης ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι άνδρες άνω των 40 ετών.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επίσης, αμφισβήτησε τις αναφορές ότι άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια πριν εμφανίσουν συμπτώματα -κάτι που, αν ισχύει, θα έκανε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Κορωνοϊός: «Μπορεί να περιοριστεί», λέει ο Ράιαν
«Μέχρι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού να γίνει αδύνατος, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», είπε στο σάιτ STAT ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτου Ανάγκης του ΠΟΥ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό την προηγούμενη Πέμπτη για τον κορωνοϊό.
Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού δίνει «πολύτιμο χρόνο» στον υπόλοιπο κόσμο για να προετοιμαστεί και «πρέπει να ευχαριστήσουμε την Κίνα για αυτή την ευκαιρία», είπε επίσης ο Ράιαν.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ασθένεια δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο των κινεζικών Αρχών, ή ότι δεν θα εξαπλωθεί στις χώρες όπου έχει ήδη εμφανιστεί», είπε ο Ράιαν. «Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί δραστικά».
Τι δείχνουν μελέτες στην Κίνα για τον κορωνοϊό
Για παράδειγμα, στοιχεία από μελέτες στην Κίνα όσον αφορά τη μετάδοση του ιού μέσα σε ένα νοικοκυριό δείχνουν ότι η δευτερογενής εξάπλωση -δηλαδή το πόσα άτομα μολύνει ο πρώτος ασθενής- δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. «Φυσικά, είναι μόνο λίγες μελέτες για ένα τόσο μεγάλο γεγονός», σημείωσε ο Ράιαν.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουν μολυνθεί πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, κάτι που είχε συμβεί με τον SARS και τον MERS, κορωνοϊούς που συνδέονται με τον τωρινό ιό που αναφέρεται ως 2019-nCoV. Ομοίως, δεν έχει υπάρξει σημαντική εξάπλωση σε περιπτώσεις Κινέζων τουριστών σε άλλες χώρες, ούτε σε ανθρώπους που επέστρεψαν από την Κίνα.
Το ενδεχόμενο κήρυξης πανδημίας από τον ΠΟΥ
Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ αρνήθηκε να πει σε ποια περίπτωση ο Οργανισμός θα κηρύξει πανδημία. Αυτού του είδους η συζήτηση, όπως είπε, θα ήταν αποπροσανατολιστική. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στον περιορισμό του κορωνοϊού και στο να μειώσουμε την εξάπλωση της ασθένειας», τόνισε.
Κορωνοϊός: Ανδρες άνω των 40 ετών οι περισσότεροι νεκροί
Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι περίπου 12.000, είπε ο Ράιαν, μόνο τα 133 εκ των οποίων σε άλλες χώρες πέρα από την Κίνα. Και όλοι οι θάνατοι -259 μέχρι το Σάββατο- έχουν αναφερθεί στην Κίνα. «Σχεδόν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ήταν άνω των 40 ετών», είπε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, «και μάλιστα στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες». Επίσης, περίπου το 1/3 αυτών που πέθαναν είχαν προγενέστερα προβλήματα υγείας, κατέληξε ο Μάικ Ράιαν.