Παρμεζάνα και προσούτο ντι Πάρμα, είναι τα κατ εξοχήν ιταλικά τρόφιμα, που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Ελλείψεις αναμένεται να υπά...
Παρμεζάνα και προσούτο ντι Πάρμα, είναι τα κατ εξοχήν ιταλικά τρόφιμα, που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Ελλείψεις αναμένεται να υπάρξουν σε είδη οικιακής χρήσης, πλαστικές συσκευασίες και είδη ένδυσης που εισάγονται από την Κίνα.
Από 20 έως 40% αυξήθηκαν οι πωλήσεις ξηράς τροφής, στα σούπερ μάρκετ, όπως όσπρια, ρύζια και ζυμαρικά. Κίνδυνος για αισχροκέρδεια. Ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο τροφίμων.
Με αυτό το σκεπτικό, η παρμεζάνα και το αλλαντικό προσούτο ντι Πάρμα, που παράγονται στην ομώνυμη πόλη, της Βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάρμα, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, ενδέχεται να περιορίσουν τις εισαγωγές τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής αγοράς. Εκτός από τα τρόφιμα και τα ενδύματα, το «καμπανάκι» χτυπάει και για τις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς πρόκειται για τις μεγαλύτερες κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται από την Ιταλία.
Κι όλα αυτά, όταν στα σούπερ μάρκετ οι αγορές προϊόντων ξηράς τροφής, όπως είναι το ρύζι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20 έως 40%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνη Ζαΐρη.
Η αισχροκέρδεια σε ημέρες που θυμίζουν capital controls
Προς το παρόν οι ελλείψεις σε προϊόντα, εντοπίζονται από τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς, ως επί το πλείστον εισάγονται από την Κίνα, όπου τα εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγή. Οι επόμενες κατηγορίες που θα πληγούν, θα είναι τα είδη οικιακής χρήσης και οι πλαστικές συσκευασίες, που επίσης εισάγονται από την Κίνα.
Λόγω των μεγάλων ελλείψεων «οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της αισχροκέρδειας» τονίζει στο newsit.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Νίκος Ροδόπουλος και την ίδια στιγμή συγκρίνει τις ημέρες που βιώνουν οι επιχειρήσεις, με την περίοδο των capital controls.
Όπως λέει «Ο φόβος μου είναι ότι αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα αντιμετωπίσουμε στον τομέα της οικονομίας προβλήματα ανάλογα με αυτά που προκάλεσαν τα capital controls», όπου θα σταματήσουν οι εισαγωγές κι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις εμπορευμάτων, οδηγώντας με τη σειρά τους σε μειωμένα έσοδα για τις εταιρείες.