Την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα «λύγισε». Η ισοτιμία με το δολάριο υποχώρησε κάτω από το ένα προς έξι, όριο που ο Ερντογάν κρατούσε με νύ...
Την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα «λύγισε». Η ισοτιμία με το δολάριο υποχώρησε κάτω από το ένα προς έξι, όριο που ο Ερντογάν κρατούσε με νύχια και με δόντια για 8 μήνες. Ανησυχία για την επόμενη εβδομάδα, γράφει η ιστοσελίδα NewMoney.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου πέρα από την ισοτιμία ένα δολάριο προς έξι λίρες, σπάζοντας το όριο που υπερασπίζονται οι κρατικές τράπεζες για καιρό.
Οι απώλειες επιταχύνθηκαν μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση των ΗΠΑ σχετικά με τις θέσεις εργασίας που ενίσχυσε το δολάριο σε σχέση με τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα.
Η διολίσθηση συνέβη παρά τις εγχώριες προσπάθειες στήριξης της λίρας: Οι κρατικές τράπεζες πούλησαν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την εβδομάδα, ενώ η κλίμακα της παρέμβασης κλιμακώθηκε δραματικά αργά το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τέσσερις trader που ενεπλάκησαν.
Οι παρεμβάσεις βοήθησαν το νόμισμα να μην υποχωρήσει τόσο όσο τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών.
Η λίρα διαπραγματευόταν πολύ κοντά στο ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο 1:6 έναντι του δολαρίου όλη την εβδομάδα, παρά την ανησυχία για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού.
Αλλά η άμυνα φάνηκε να έχει φθάσει στα όριά της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, με το νόμισμα να εμφανίζει ενδείξεις άτακτης υποχώρησης για λίγο καθώς η ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο ξεπέρασε το 6.
Οι παρεμβάσεις του τουρκικού κράτους με δισεκατομμύρια δολάρια σταμάτησαν την υποχώρηση της ισοτιμίας που έκλεισε στα 6,022 ανά δολάριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η S & P Global Ratings ταξινόμησε το καθεστώς της τουρκικής λίρας ως νόμισμα «ελεγχόμενης διακύμανσης», αναφέροντας τις παρεμβάσεις κρατικών τραπεζών και τα όρια που θέσπισαν οι ρυθμιστικές Αρχές για τις παράγωγες θέσεις των τοπικών τραπεζών με μη κατοίκους, με στόχο να εμποδίσουν τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling) και τη διεθνή εμπορευσιμότητα και διακύμανση του νομίσματος.