Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε σε απάντησή του σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξα...
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε σε απάντησή του σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ύψους 4,3 εκατ. Ευρώ κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου.
Ο Γερμανός βουλευτής Sevim Dağdelen επέκρινε την κίνηση της Γερμανίας, λέγοντας:" Οι εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης πρέπει να τερματιστούν εντελώς".
Οι νέες εγκρίσεις εξαγωγών όπλων ήρθαν στο φως μετά την επερώτηση του βουλευτή του Αριστερού Κόμματος ("Die Linke"), Σεβίμ Νταέντλεν, ο οποίος υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τις εξαγωγές της βιομηχανίας όπλων της Γερμανίας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ, οι οποίες εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης.
Στην απάντησή του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η χώρα είχε πραγματοποιήσει εξαγωγικές συμφωνίες όπλων ύψους 4,3 εκατ. Ευρώ με αυτές τις τέσσερις χώρες κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2020.
Μεταξύ των τεσσάρων χωρών, το Κατάρ ήταν ο κύριος αγοραστής, με όπλα αξίας 81.400 ευρώ και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 4.2 εκατ. Ευρώ. Ακολούθησαν αντίστοιχα τα ΗΑΕ (50.500 ευρώ), η Τουρκία (18.600 ευρώ) και μετά η Αίγυπτος (4.620 ευρώ).
Ο βουλευτής Dağdelen δήλωσε ότι αφού η Γερμανία εξακολουθεί να παρέχει όπλα σε αυτές τις χώρες έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο του διαμεσολαβητού στον πόλεμο της Λιβύης.
"Οι εξαγωγές όπλων προς τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης πρέπει να τελειώσουν", δήλωσε ο Ντάγκενλεν.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις που υποστήριζαν αντίθετες ομάδες στην Λιβύη, συμφώνησαν σε αυστηρό εμπάργκο όπλων σε συνέδριο που διοργάνωσε η Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από 16 κράτη και οργανώσεις στη διάσκεψη ειρήνης της Λιβύης στο Βερολίνο, είχε καθορίσει σχέδια για διεθνείς προσπάθειες για την αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο.
Ο κ. Dağdelen δήλωσε ότι η Γερμανία δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της σε αυτό το εμπάργκο.
"Όσοι μιλάνε για εμπάργκο όπλων την Κυριακή [όταν έλαβε χώρα η σύνοδος του Βερολίνου] δεν θα πρέπει να παραδίδουν όπλα τη Δευτέρα", ανέφερε.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τις κατηγορίες του Νταγκελέν, λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων.
Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαϊέζ Σαράι στην Τρίπολη, υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ η αντίπαλη φατρία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.