Πραγματικά ο παραλογισμός που επικρατεί με την Τουρκία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις είναι εξωφρενικός, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζ...
Πραγματικά ο παραλογισμός που επικρατεί με την Τουρκία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις είναι εξωφρενικός, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ, έχοντας τα δικά του αυτοκρατορικά σχέδια, ακόμα και την απόκτηση πυρηνικών κεφαλών.
Ο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στο Πακιστάν ως πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας μεγάλα σχέδια στην βαλίτσα του. Ο ίδιος αναμένεται να φτάσει στο Ισλαμαμπάντ για να παραστεί στον έκτο γύρο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας υψηλού επιπέδου Πακιστάν-Τουρκίας.
Και οι δύο χώρες είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι. Ως ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιάλκιν Τοπτς, το περιέγραψε πρόσφατα ως εξής: «Όποια και αν είναι η κατάσταση, βρισκόμασταν πάντα κοντά στο Πακιστάν».
Η διερεύνηση νέων ευκαιριών στο εμπόριο και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών σχέσεων είναι πρωταρχικοί στόχοι πίσω από την επίσκεψη Ερντογαν, αναφέρουν ειδικοί, την στιγμή που πριν λίγες ημέρες το Πακιστάν δοκίμασε ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή μεγάλης εμβέλειας, για τον οποίο είναι εντελώς αδύνατο και απίθανο να μην “ξερογλείφεται” ο σουλτάνος.
Η απόκτηση πυρηνικών κεφαλών είναι το κύριο σχέδιο του Τούρκου προέδρου (σύμφωνα και με δηλώσεις του), για να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη και στα σχέδια αυτά το Πακιστάν κατέχει πρωτεύοντα ρόλο.
Μεταξύ των δύο χωρών, θα ενεργοποιηθούν επίσης διάφορα νέα στρατιωτικά προγράμματα κατάρτισης. Ορισμένοι μηχανισμοί επιβολής του νόμου θα αναβαθμιστούν και, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν, "υπάρχει ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια κοινή στρατιωτική δύναμη περιπολίας σε συνεργασία με την αστυνομία [Islamabad Capital Territory]" άγνωστο για που ακριβώς.
Έχοντας ένα ετήσιο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων από το 2000, η Τουρκία βοηθά επίσης στη διατήρηση του στόλου των αεροσκαφών F-16 του Πακιστάν.
Η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας αναβαθμίστηκε με ορισμένες συμφωνίες και σήμερα η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού του Πακιστάν μετά την Κίνα. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία περίπου 1.500 Πακιστανοί στρατιωτικοί.
Αυτό μας θυμίζει την παρουσία πακιστανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στο Αιγαίο, κάτι που προκάλεσε οργή στην Αθήνα και πιθανότατα θα το ξαναδούμε κάποαια στιγμή.
Στις 14 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο του Πακιστάν πραγματοποιώντας παράλληλα συνομιλίες με βουλευτές.