Στο τρέχον σενάριο εργασίας του το Ταμείο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο αναφέρει ότι η επίπτωσ...
Στο τρέχον σενάριο εργασίας του το Ταμείο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο αναφέρει ότι η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι «εξαιρετικά εύθραυστη»
Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά εύθραυστη» την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συνεχιζόμενη επιδημία του κορωνοϊού την οποία και περιλαμβάνει στους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ σε έκθεση που ετοίμασε για τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών μελών της G-20 που αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αν και το τρέχον σενάριο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη (της οικονομίας) αργότερα φέτος, η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας.
«Μία ευρύτερη και πιο παρατεταμένη έξαρση ή μία μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα για την εξάπλωση (του ιού) θα μπορούσε να εντείνει τις διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς και να μειώσει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο μεγάλη την παγκόσμια επίπτωση», σημειώνει το Ταμείο.
Ο κίνδυνος μιας τέτοιας επίπτωσης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κινδύνων που περιλαμβάνουν μια ενδεχόμενη νέα έξαρση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς και τις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα οι οποίοι απειλούν την «εξαιρετικά εύθραυστη» προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως αναφέρει άλλωστε το Ταμείο πρόκειται για μια ρηχή ανάκαμψη και τα ρίσκα παραμένουν καθοδικά.
Όσον αφορά την Κίνα το Ταμείο κάνει λόγο για αποδιάρθρωση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο κορωνοϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιορισθεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεασθεί».
Ωστόσο το Bloomberg δίνει μια πιο αισιόδοξη προοπτική υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το Ταμείο επιμένει στην εκτίμησή του για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και μάλιστα διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψή του για τον ρυθμό της στο 3,3%. Το ποσοστό αυτό είχε αναθεωρηθεί καθοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, αρκετά νωρίτερα δηλαδή από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή η επιδημία ευθύνεται πλέον για τον θάνατο 2.010 ατόμων παγκοσμίως ενώ έχει προσβάλλει 75.286 άτομα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε σημερινή της ανακοίνωση αναγνώρισε την καθοδική πίεση που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας προσθέτοντας όμως ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα είναι «βραχύβιος» και «περιορισμένος σε εύρος». Η τράπεζα απήθυνε κάλεσμα για μια «ορθολογική εκτίμηση» των οικονομικών επιπτώσεων και δεσμεύτηκε για την προώθηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση.
Ως παράδειγμα της κινεζικής αποφασιστικότητας το πρακτορείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της επαρχίας Hainan σχεδιάζει την εξαγορά του Ομίλου HNA Group Co. με κύρια δραστηριότητα τις αερομεταφορές ως αποτέλεσμα των δυσμενών επιπτώσεων της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή βέβαια και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Apple και αργότερα της Mondelez που προειδοποίησαν για πλήγμα στις πωλήσεις τους από τον κορωνοϊό δύο ακόμη εταιρείες σήμερα οι Adidas και Puma προέβησαν σε ανάλογες ενημερώσεις.