Mόσχα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να κρατήσουν την στρατηγική τους σχέση παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά τους στην Μέση Ανατολή και στη...
Mόσχα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να κρατήσουν την στρατηγική τους σχέση παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά τους στην Μέση Ανατολή και στην Λιβύη είναι αντίρροπα και έτσι «εξέφρασαν την επιθυμία για "αποκλιμάκωση της έντασης" στη Συρία στη διάρκεια συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης τόσο Άγκυρα όσο και Μόσχα δεσμεύθηκαν "να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό τόσο μέσα όσο και έξω από την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται".
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αφήσει την Άγκυρα «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις συριακές αρχές στη σύγκρουση στην Ιντλίμπ της Συρίας, κατά τις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Η Άγκυρα είναι πολύ αδύναμη για να τα βάλει με την Ρωσία ειδικά όταν υπάρχει τόσο μεγάλη γεωγραφική εγγύητητα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Μόσχα από την άλλη θέλει να διατηρήσει την Άγκυρα στην σφραίρα επιρροής της καθώς έτσι καταφέρνει να έχει το ΝΑΤΟ υπό απειλή διάλυσης.
Και οι δύο θέλουν να τα βρουν με τον Ερντογάν να το θέλει περισσότερο καθώς το πρόσφατο πλήγμα κατά το οποίο χάθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες (άλλοι λένε 50, άλλοι 79) στοίχισε πολύ στην εικόνα του και κατανόησε ότι ο Στρατός του δεν είναι άτρωτος.
Για να γίνει η προσέγγιση θα πρέπει και οι δύο κάτι να αφήσουν. Οι Τούρκοι το όνειρο ιδρύσεως τουρκμενικού κράτους με πρωτεύουσα την Ιντλίμπ και οι Ρώσοι την πλήρη επανενσωμάτωση της Ιντλίμπ στην Συρία.
Συν τοις άλλοις η Τουρκία έχει πολύ στενά διασυνδεδεμένα τα οικονομικά της συμφέροντα με την Ρωσία, ενώ ποντάρει στην Μόσχα για να αποκτήσει στρατιωτική και πυρηνική τεχνογνωσία.
Ποιο πιθανό να υπάρξει μια μέση λύση. Ημιαυτόνομη Ιντλίμπ αλλά όχι ανεξάρτητη...